Koледа

Рецепти за Коледни сладки – 3 неустоими изкушения

recepti za koledni sladki

Ако има рецепти за Коледа, които ще зарадват и малки и големи, то това са празничните сладки изкушения, които само с вида си биха могли да превърнат и най-скучния ден в празник. Именно такива сме ви подготвили, защото сме сигурни, че вече всички от семейството ви са опитвали вашата вкусна баница с късмети, топлата питка и всичко останало, което традиционно приготвяте за Kоледната трапеза. Но предполагаме, че все пак бихте искали да предоставите елемент на изненада и експериментирате с Kоледнa рецепта за сладки, която да внесе разнообразие в очакваното меню. Именно за това ви предоставяме 3 рецепти за сладки за Коледа, които ще зарадват всички роднини и приятели, които посетят дома ви около празниците.

3 рецепти за Коледни сладки

Рецепта за понички с джинджифил и шоколадова глазура

recepti za koledni donuti s djindifil i shokolad

Една от любимите рецепти за Коледни сладки е тази за понички с джинджифил и шоколадова глазура. Ако до сега не сте пробвали каквито и да е рецепти за понички, значи сега ви се предоставя възможност и достатъчно свободно време покрай зимните празници. Ето как да си приготвите 6 донъта:

Необходими продукти:

recepta za koledni sladki s djindjifil i shokold

1 1/3 чаши брашно
1/2 чаена лъжичка бакпулвер
1/8 чаена лъжичка сода за хляб
1 1/2 чаени лъжички канела
1 1/2 чаени лъжички смлян джинджифил
1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1/2 чаена лъжичка зърна карамфил
1/4 чаена лъжичка сол
1/4 чаша (4 супени лъжици) безсолно масло, меко
1/2 чаша тъмно кафява захар
1 яйце на стайна температура
1/4 чаша заквасена сметана на стайна температура
1/4 чаша меласа
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
2 супени лъжици полусладки парченца шоколад
2 супени лъжици сметана за разбиване
Цветни захарни пръчици за украса

Начин на приготвяне:

recepti za koledni ponichki s djindjifil i shokolad

Загрейте фурната до 185 градуса. Леко подмажете две тави с форми за понички.
В голяма купа смесете заедно брашното, бакпулвера, содата, канелата, джинджифила, индийското орехче, карамфила и солта.
В отделна голяма купа разбийте с миксер заедно маслото и захарта, докато получите гладка и кремообразна консистенция, около 2-3 минути. Разбийте яйцето след това прибавете към него заквасената сметана, меласата и ванилията. Постепенно прибавете полученото към брашнената смес.
Напълнете пош, снабден с кръгъл накрайник и внимателно сложете от тестото в тавичките. Запълнете всяка формичка до половината, тъй като с печенето поничките ще се надигнат. Печете 8-10 минути или докато клечка за зъби поставена в средата, ще излезе чиста.

Извадете от фурната и след 5 минути извадете поничките от тавата, за да се охладят напълно.
След като напълно се охладят, стоплете в малка тенджера сметаната точно преди да заври. Добавете парченцата шоколад в малка купа и изсипете горещия сметанов крем върху тях. Изчакайте 1 минута, после разбъркайте, докато се получи напълно гладка смес. Потопете всяка поничка в глазурата, а след това поръсете отгоре със захарни пръчици.

Коледни сладки с джинджифил, канела и шоколадови парченца

recepti za koledni sladki s kanela i parchenca shokolad

Второто предложение от нашите рецепти за Коледни сладки са тези джинджифилови курабийки с канела и шоколадов чипс. Това вероятно са едни от най-популярните Коледни сладки, които не изискват направата на цвена глазура и строги форми. Вижте как да си направите около 28 броя от тези ароматни сладки с канела и шоколад.

Необходими продукти:

recepta za koledni sladki s kanela i parchenca shokolad

2 1/4 чаши брашно
1 чаена лъжичка канела на прах
1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1/2 чаена лъжичка джинджифил на прах
1/2 чаена лъжичка сода за хляб
1/2 чаена лъжичка сол
1/2 чаша ( или 8 супени лъжици) безсолно масло, меко
1/2 чаша бяла кристална захар
1/2 чаша кафява захар
1 яйце
1/4 чаша меласа
2 супени лъжици готова джинджифила паста
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1 чаша полусладки парченца шоколад

Начин на приготвяне:

recepti za sladki za koleda s kanela i shokolad

В голяма купа сложете заедно брашното, канелата, индийското орехче, смления джинджифил, содата и солта.
В друга голяма купа за смесване разбъркайте заедно маслото, бялата и кафявата захар, докато сместастане светла и кремава, за около 2-3 минути. Разбийте яйцето до гладко след това прибавете към него меласа, джинджифилова паста и ванилия. Постепенно изсипете към брашнената смес, а след това добавете и парченцата шоколад.
Покрийте и съхранявайте в хладилник тестото в продължение на най-малко 1 час.
Загрейте фурната до 175 градуса. Сложете на дъната на две тави хартия за печене.
С помощта  на лъжица или с ръка, оформете от тестото топки, които след това поставете върху тавите, като оставяте разстояние около 5 см една от друга. (В този момент, можете да замразите всяко тесто, което няма да печете веднага и да го запазите за бъдеща дата.)
Печете тези лесни Коледни сладки за 10-12 минути или докато станат златисто кафяви и се надуят.

Извадете от фурната и оставете да се охладят върху тавите за 5 минути, преди да ги извадите и да ги поставите върху решетка до пълното им охлаждане. Охладете напълно преди сервиране.

Рецепта за чийзкейк за Коледа с джинджифил

recepti za koleden chiizkeik

Иска ни се да излезем от определението рецепти за Коледни сладки и да включим един от любимите ни Коледни сладкиши. Третото ни предложение е за чийзкейк с джинджифил. Това е лесен чийзкейк, който всяка домакиня може да приготви както за Коледа, така и за Нова година, защото има специфичен аромат на джинджифилови бисквитки. Вижте как се прави чийзкейк като този от 12 порции:

 Необходими продукти:

recepti za chiizkeik s djindjifil za koleda

2 1/2 чаши смлени джинджифилови бисквитки
1/3 чаша (5 1/3 супени лъжици) безсолно масло, разтопено
680 грама крема сирене на стайна температура
1 чаша захар
3 яйца на стайна температура
1 чаена лъжичка екстракт от ванилия
1/4 чаша меласа
1 чаена лъжичка канела на прах
1 чаена лъжичка джинджифил на прах
1/2 чаена лъжичка смляно индийско орехче
1/4 чаена лъжичка карамфил
Сметана и допълнително трохи от смлени джинджифилови бисквитки за украса

Начин на приготвяне:

recepta za koleden chiizkeik s djindjifil

Загрейте фурната до 175 градуса. Пригответе си тава за чийзкейк.
В средно голяма купа смесете заедно с трохите от бисквитите и разтопеното масло. Тази основа, която ще бъде коричката на чийзкейка разпределете равномерно върху дъното на тавата и притиснете в долната част и до страната на тавата. Поставете отгоре лист хартия за сладки иоставете настрана.
В голяма купа разбийте заедно крема сиренето и захарта до гладка консистенция, за около 2-3 минути. След това добавете яйцата едно по едно, разбивайки сместа след всяко добавяне. Прибавете към сместа: ванилия, меласа, канела, джинджифил, индийско орехче и карамфил. Разбъркайте.
Изсипете тестото в тавата. Печете за 35-40 минути или докато центърът е почти определен (сладкишът все още ще се поклаща, но на върха трябва да бъде твърд, когато го докоснете. Ако фурната е по-стара, може да се наложи да се пече още 5 минути. Въпреки това, не го печете твърде дълго или ще се напука отгоре).

Извадете и оставете да се охлади за 15 минути, а след това вземете ножа и го ползвайте по ръба на тавата, за да отделите чийзкейка от нея. Оставете го да изстине върху решетка за един час, а след това съхранявайте в хладилник поне 4 часа или една нощ. Точно преди сервиране, украсете с бита сметана и допълнителни бисквитени трохи. Весели празници!

 

източник:chocolatemoosey.com