Реклама

Рецепта за козунак на конци

рецепта за козунак на конци

Тази рецепта за козунак на конци се ви осигури един шедьовър върху трапезата за Великден. Заедно с красиво боядисаните великденски яйца и  вашата великденска украса.

Реклама


домът ви ще изглежда празнично и уютно. Не пропускайте най-новите идеи за Великден в сайта на LAZARA, където ще намерите също и готови картички за Великден или идеи за сърдечни пожелания за Великден.

Рецепта за козунак на конци

рецепта за козунак на конци

Необходими продукти :

– 1 кг брашно

– 6 брoq яйца

– 200 гrama масло или 1:1 масло и олио

– 200 гrama захар

– 1 кубче мая

– 250 мл прясно мляко

– настъргана кора на 1 лимон или limonena есенция

– 1 с.л. ром

– бадеми за украса

– 1/3 ч.ч. стафиди

– щипка сол

– 1 яйчен белтък

Начин на приготвяне :

  1. Брашното се пресява в дълбок съд.

2. Отделно с миксер в купа се разбиват яйцата със захарта, а след това към тях се прибавят лимоновата кора (или есенцията) и лъжицата ром. Млякото се затопля малко над телесната температура – така, че трябва съвсем леко да пари на пръстите. В него се натрошава маята, добавят се щипка сол, 1 с.л. захар и 1 с.л. от брашното и се оставя настрани.

       3. Пресятото брашно се оформя като кладенче, в което се изсипват яйчената смес, млякото с маята. Започва се замесване на тестото. Размесва се добре, докато не се получи хомогенна смес Тестото трябва да е меко, лесно за размесване, но да не залепва здраво за пръстите. Ако не ви достига брашно, защото сместа е лепкава, просто ще добавите още малко, колкото трябва. Веднъж замесено, тестото се вади от съда и се слага на набрашнената маса.
4. Маслото се разтопява предварително, като се внимава много да не започне да загаря и се пържи. Всъщност, лесно се разтапя в микровълновата фурна, но може и на котлона. Тестото се разстила с ръце на масата върху брашното и се намазва с разтопено масло. Захлупва се като плик, след което пак се разстила на масата. Пак се намазва с маслото и пак се захлупва и това се повтаря, докато не свърши всичкото масло. Ако тестото започне да залепва за масата, тя се наръсва отново с брашно. Целта на това упражнение е да се получат много пластове в тестото, така че да се получи козунак на конци.

        5. Измесеното тесто се слага в по-голяма купа и се оставя на топло, за да втаса.

        6. Когато тестото е уголемило двойно обема си, се пристъпва към оформяне на козунаците. Това зависи от въображението ви – може да ги направите на плитка или на руло. Ако ще правите руло с прибавен мармалад е добре върху сладкото да се наръсят смлени орехи, за да не се разтече из формата за печене. Самата форма се намазва с масло, наръсва се отгоре с брашно и в нея се поставят оформените козунаци.

     7. Оставят се суровите козунаци да втасат както са оформени и след това отгоре се украсяват с бадеми, лешници, сусам или мак, намазват се само с разбит белтък, за да не загарят. При желание може да се поръсят с кристална захар, преди да се сложат да се пекат.

      8. В началото се слагат в предварително добре загрята фурна на 220 С, но след десет минути силата на фурната се намалява на 180 и се пече още половин час. Добре е да се поглежда периодично и ако в отгоре започват да се препичат, се слага алуминиево фолио, за да не изгорят.

Може да харесате и..


Реклама