Великден

Великденски пости 2016

великденски пости

Великденски пости 2016 – кога започват традиционните пости преди  Великден

Вероятно знаете, че Великденският Пост е най-строгият и най-важният от всички постове, които се спазват през годината. Основното му предназначение е да извиси духовно човека. В този период се забранява употребата на продукти с животински произход, а също така дори да се пуши и да се пие алкохол. Ето защо консумирането на мляко, месо, яйца, риба, бял хляб, майонеза и шоколадови изделия е неприемливо за хората, които спазват Великденски пости. Най-строго е постенето през първата и последната седмица на Великденските пости. През Чистия понеделник, който се пада първият понеделник от Великите пости, е прието пълно въздържание от храна. В петъка на първата седмица се разрешава да се яде само варена пшеница, подсладена с мед или захар. През останалото време – в понеделник, сряда и петък – вода, хляб, плодове, зеленчуци, компоти. Във вторник и четвъртък – гореща храна без мазнина. В събота и неделя е разрешена храна с растителна мазнина.

Разрешените храни са с растителен произход – плодове, зеленчуци както пресни, така и консервирани. От хлябовете е разрешен черният, типовият и сухарите. Могат да се ядат гъби, орехи,  каши, приготвени с вода. Разрешено да се пие билков чай.

На Благовещение и на Цветница е позволено в менюто да има риба.

Постите са свързани със схващането за греховността на хората и преходността на земния живот. Те представляват въздържание от употреба на блажни храни. Започват със сирни заговезни и завършват с причестяване. Телесното пречистване трябва да се съчетава с пречистването на душата. Истинският пост е отдалечаване от злото, обуздаване на езика, смиряване на гнева, укротяване на похотта, прекратяване на клеветите и лъжите.

Великденски пости 2016  започват на 14 март.