Дом и градина

Бенджамин цвете – съвети за отглеждане

бенджамин цвете

Фикусните растения са сред най-срещаните в домовете и офисите, вероятно поради факта, че изглеждат като типично дърво със стъбло и широка корона. С подходящите грижи може да запазите вашето бенджамин цвете здраво и красиво години наред. Растенията от този вид поддържат своята дървовидна форма, независимо от техния размер, така че това ги прави идеални за бонсаи или за масивни стайни растения в големи пространства.

Листата на бенджамина могат да бъдат тъмно зелени или пъстри с светло-жълти отенъци. През последните години, някои творчески разсадници са започнали да се възползват от своите еластични стебла, за да правят плитка или да ги усукват в различни форми.

Това растение обича естествената светлина, но не и преките слънчеви лъчи върху листата си. Най-добре се чувства, поставено в помещение при температура между 16-21 градуса. Студените въздушни течения от отворени врати или прозорци ще се отразят пагубно върху вашето бенджамин цвете, така че поставете саксията му на завет.

Когато отглеждате подобно растение в къщи се уверете, че има относително висока влажност на въздуха около него. Редовното пръскане с пулвелизатор с вода е чудесен начин да се увеличи  влажността му, но имайте предвид, че докато обича високата влажност на въздуха, не харесва прекалено мокрите корени. Ето защо винаги преди поливане пипнете почвата му дали е суха и полейте само тогава.

Имайте в предвид, че вашето това цвете изисква много хранителни вещества, за да расте добре, ето защо  ще трябва да го наторявате веднъж месечно през пролетта и лятото и веднъж на всеки два месеца през есента и зимата. Най-често срещаният проблем при това растение е окапването на листата му. Това е стандартна реакция на стрес, който може да бъде причинен от някои от следните фактори:

 – прекалено поливане или недостатъчно поливане

 – ниска влажност

 – недостатъчно светлина

 – преместване на саксията или пресаждане на цветето в нова

 – течение

 – промяна в температурата на въздуха ( прекалено висока или прекалено ниска)

 – вредители

Ако вашето бенджамин цвете започне да губи листата си, проверете каква може да бъде причината от списъка по-горе и я елиминирайте. Имайте в предвид, че фикусните растения са  податливи на вредители, така че ако не виждате причина от изброените, то със сигурност бързо ще се развие проблем с вредителите. Лечение на растението с ним масло е един добър начин да се справите с всеки от видовете дребни вредители.