дървото на живота

Дървото на живота, наричано още и дървото на парите е едно от предпочитаните саксийни растения в интериора на повечето домове и офиси. Освен символиката, която носи, то не е капризно за отглеждане и това е причината да се среща често в помещенията. Вероятно и в дома на баба ви го има и тя го отглежда от много години, но въпреки асоциацията с отминалото време, може да го аранжирате по модерен начин и да се вписва чудесно и в съвременно обзаведената ви обстановка.

Дървото на живота

Има два вида растения, известни като дървото на парите – Pachira Aquatica и Crassula ovata. Еднакво предпочитани са според Фън Шуй и носят благополучие в дома. Енергията на тези растения за Фън Шуй идва от тяхната добре вкоренена, жизнена енергия, видяна чрез техния растеж. Местоположението на саксията е избрано с надежда така, че нарастващата му енергия да рефлектира върху баланса в банковата сметка на домакина.

За да се грижите добре за дървото на живота, което отглеждате в дома си, трябва да спазвате следните инструкции:

Светлина – растението не е капризно, но голямото количество естествена светлина ще се отрази благоприятно на растежа му.

Поливане – както повечето сукуленти, този вид е издържлив и адаптивен към ситуации и третиране, но няма да издържи дълго без вода. Полейте обилно, след това изчакайте почвата да изсъхне, преди да налеете вода отново.

Влажност –  не са необходими специални изисквания по отношение на влажността.

Наторяване – добре е да слагате тор в пръстта на всеки три месеца, по време на сезона на растежа на  дървото на живота. Не е нужно да се използва специален вид тор, защото универсалния ще ви свърши работа в случая.

Температура – растението ще се чувства добре на проветриво място. Ако имате възможност да го поставите на такова, тогава няма горна граница за температура в дома, която ще бъде фатална. Но внимавайте ниските температури да не паднат под 10 градуса по Целзий.

Пресаждане – това растение не се нуждае от често пресаждане в нова саксия и може да остане в една и съща с години. Когато порасне повече и натежи, може да го преместите в по-голяма и устойчива саксия, но го направете през пролетта. След това бъдете внимателни с поливането, докато не забележите  растеж на нови листа.

Развъждане – размножаването на дървото на живота става лесно чрез клонче с няколко листа или стъбло.

Скорост на растежа – при добро осветление  и правилно поливане може да се очаква бавен и умерен растеж през първата година. След като достигне зрялост, растението забавя растежа си, независимо от грижите.

Височина и разклонения – това растение е епично. Живота му може лесно да съответства на средната продължителност на живота на човека и през това време може да достигне до четири метра  височина. Може да се разпространи до над един метър ширина, така че ще му трябва пространство.

Цъфтеж – от време на време могат да се появят бели цветове върху дървото на живота в дома ви.  Необходими са му добри условия и зрялост, а в замяна то ще ви  даде съцветия от малки бели цветчета, които се появяват през есента и зимата.