Дървото на парите

дървото на парите

Дървото на парите присъства в почти всеки дом, отчасти заради суеверие и надежда да донесе богатство в дома, отчасти и заради това, че изглежда добре.  Смята се, че ако се грижите всеотдайно за него, то ще донесе желаното и ще увеличи притежаваното. Поставянето на монети на дъното на саксията се счита за талисман, който допълнително увеличава влиянието.

То е вид бонсай  с наименованието Pachira Aquatica или Малабарски кестен. Дължи интересното си наименование на факта, че има пет листа на всеки клон, символизиращи петте фундаментални елемента на фън шуй – метал, дърво, вода, огън и земя. Често те се отглеждат като туфа 5 преплетени дървета. Тъй като този вид растения символизират добро богатство, в днешно време хората вярват, че то внася не само зелен цвят в стаята, но също така късмет и богатство на всяко домакинство, предприятие или физическо лице.

Дървото на парите – отглеждане

дървото на парите

Дървото на парите е тропическо растение, така се обича топлия и влажен климат. Цъфти с нежни розови и бели цветове. Нуждае се от много светлина, но директните слънчеви лъчи през лятото, насочени към него, могат да изгорят листата му. На открито и сенчесто място би се чувствало добре.

Pachira Aquatica обича поливане с обилно количество вода веднъж седмично през зимата и един-два пъти през останалите сезони. Почвата трябва да е влажна. Пръскането с пулвелизатор през няколко дни е чудесен начин за грижа на някои стайни растения като това. Дървото на парите се нуждае от почва с много органични материали за хранителни вещества.  За допълнителни хранителни вещества поливайте почвата с разредена балансиран течен тор на всеки няколко месеца по време на активната вегетация от ранна пролет до късна есен.

Растението е издържливо и непретенциозно за отглеждане. Може да възникне проблем при напояването. Недостатъчното поливане ще направи листата жълти, а в последствие ще окапят. А ако прекалите с водата, може зелените листа да паднат от дървото. Сложете дренаж в саксията. Поставете я на светло място с индиректна светлина.