Градина

Идеи за градината или как да я освежим?

идеи за градината река камъни растения дърво

Освежете задния си двор с няколко идеи за градината. Всяка озеленена площ има нужда от обновяване и промяна на дизайна й периодично. Можете да създадете впечатляващи гледка с прибавянето на пътечка с добре аранжирани камъни например или като внедрите фокусна точка с фонтан. Детайлите са от значение. Няма как да остане незабелязана градина с воден източник. По този начин визията й ще се доближи до естествената природа, която няма човешка намеса. Представете си как сте се разположили удобно в меко кресло следобед с хубава книга в ръка, докато до вас шумоли малко фонтанче. Още вдъхновение и начини за преобразяването на любимата ви градина ще намерите в снимките по-долу.

Идеи за градината вдъхновена от спокойствието

идеи за градината двор саксии цветя дървета

Каквито и идеи за градината да имате, най-важното е да успеете да извлечете максимума от пространството, с което разполагате. Използвайте растения, които могат да бъдат нещо като мултифункционални. Със засаждането на ябълково дърво, например, ще внесете уединение и уют в двора си. Освен това ще се превърне в атрактивен фон по криволичещата ви пътека. А най-хубавото е, че през есента ще ви награди с реколта от вкусни ябълки. След това е ред на домашно приготвените сладка или на използването им в десерти. Звучи съблазнително, нали? Замислете се и за други подобни растения и дървета.

Идеи за градината с много цветове и контрасти

идеи за градината саксии цветя растения двор

Една от многото идеи за градината, които можем да ви дадем е да очертаете площи с контрастиращи цветове. Замислете се колко впечатляващо за окото изглежда един наситено лилав храст на фона на свежия райграс. Малък кът с цъфнали цветя в искрящи цветове ще предложи същия ефект. Не е за пропускане и съчетанието на няколко цвята. Златисто с лилаво или за преливащо настроение – розово с червено.

идеи за градината бръшлян стена декорация

Забавлявайте се с аранжирането на пълзящите си растения. Един бръшлян добре оформен по стената (клонка по клонка) може да ви дари с уникална декорация. Изключително подходящ за външни стени в двора – близо до социален кът например. Не прекалявайте с него обаче, защото е склонен да образува мухъл. Няколко продълговати клонки обаче, няма да ви навредят. Добавете и няколко саксийни цветя около него (отново по стената), за да добавите цвят на пейзажа и сте готови.

идеи за градината камъчета чакъл растения къща

Смесете различни материали в аранжирането на градината си. Обли речни камъчета чудесно биха очертали, който и да е кът с цветя, а добавянето на ситен златист чакъл ще ви пренесе за миг на морския бряг. След това добавете и няколко по-големи плочки, за да обособите пътечка и останалото е плод на въображението ви. Приятни моменти в градината ви пожелаваме.

идеи за градината двор саксии райграс

Поиграйте си с геометрията и с различните височини на растенията

идеи за градината геометрия дървета растения палми

Добавете островчета, оформени с растения

идеи за градината островчета храсти зелено

Използвайте няколко вида иглолистни растения – игра на текстури

идеи за градината иглолистни растения борче

Обърнете внимание и на зелените растения в градината си

идеи за градината зелени растения дървета райграс

Добавете пергола в градината си

идеи за градината пергола храсти мебели

идеи за градината двор храсти дървета

идеи градината зеленчуци билки

идеи градината камъни зелени растения

идеи градината камъни розови цветя лилави двор

идеи градината контраст жълти цветя храсти растения

идеи градината мебели столове цветя

идеи градината природа дървета храсти

идеи градината столове цветя розово двор

идеи градината ограда зелени растения