бебешка стая начини за обезопасяване

Подготовката за бебето е едно от най-вълнуващите моменти в живота на жената, така че имайте в предвид тези 9 начини да обезопасите бебешката стая, когато започнете да я проектирате. Всички около вас ще ви отрупват със съвети – от продавачката в магазина, до майка ви. Но вие следвайте собствените си инстинкти, опростявайте нещата и правете това, което е добре за вас и за вашето бебе. В помощ сме ви приготвили списък, който да следвате, за да осигурите комфортна и здравословна среда за вашето мъниче.

9 начини да обезопасите бебешката стая

 бебешка стая начини за обезопасяване

1. Боядисване

Нанасянето на боя върху стените ще остави миризмата в стаята за седмици, а дори и след това отделянето на газове във въздуха ще продължи, особено ако върху тях попада директна слънчева светлина.

Щастливки сме, че вече в повечето магазини се продават бои без летливи органични съединения в разнообразие от млечни цветове. Вместо да затварят вратата на бебешката стая, докато стане безопасна за влизане, очакващите наследник находчиви дами могат да използват тях, за да подготвят и декорират безопасна бебешка стая.

Функционалност и безопасност

бебешка стая обезопасяване начини

2. Избор на матрак

Много често нещото, върху което бебето ви спи спокойно в кошарата си е покрито с преработена пластмаса, обляна в негорими материали. Много родители дори не осъзнават, че час след час децата им поглъщат химикали, докато дишат и лежат отгоре. За да избегнете тази опасност, имате две опции.

Първо, вземете на заем детски матрак или второ – купете такъв втора ръка. Ще отнеме 2-3 години химикалите в конвенционалния матрак да завършат своето мръсно газообразуване. Високата концентрация на изпарения, които ще намерят път към бебешките дробове и кожа, ще намалеят значително.  Ако ви притеснява чистотата, пластмасовите матраци лесно се стерилизират със слънчева баня или бутилка оцет.

3. Избор на органични дрехи за сън

Вероятно ще се запитате защо да не изберете памучни дрехи. Фабриките, които превръщат памука в нишка за плат, подготвят материала с химикали, които ще подпомогнат бързото изсушаване и ще причинят минимално мачкане на тъканите. Органичният памук не се отглежда с опасни пестициди и плата не се обработва с довършителни агенти. Не е реалистично да се очаква, че всички дрехи в гардероба ще бъдат от органична материя, но пижамата и матрака на бебето трябва да бъдат, защото са най-добри за здравето му, лесно се намират и са удобни.

бебешка стая начини за обезопасяване

4. Мебели

Токсичната боя и лепилата в талашитените плоскости и пресованата дървесина на скриновете, рафтовете и рамката на детското легло в обзавеждането на бебешката стая може да са опасни за здравето на детето. Химикалите, които се съдържат в тези продукти са известни като канцерогени и допринесящи за нездравословния начин на качеството на въздуха в помещенията. Вместо да купувате нови мебели, обиколете гаражните разпродажби или магазините за употребявани вещи и вземете от там такива, които вече са имали шанса да изпуснат вредните си газове. Пребоядисайте ги с малко боя без летливи органични съединения, сложете нови дръжки и стегнете пантите, за да направите шкафа или нощното шкафче като чисто нови.

5. Поддържане на килими, мокети и подове

Голият под е идеалната опция за дом, в който има деца. Прах, червеи, вируси, бактерии и други микроскопични организми, които се крият в меките подови настилки, няма къде да се скрият. Може да стоплите пода, но за целта трябва да поддържате абсолютна хигиена на килима. Никога не стъпвайте с обувки върху него, почиствайте го с прахосмукачка редовно и го перете няколко пъти в годината.

6. Играчки

Преди да купите плюшени играчки, чесалки за никнещи зъби, образователни дискове или конструктори, се запознайте със списъка за опасните пластмасови изделия в Доклада на американската комисия за безопасност на потребителските продукти. Много детски играчки присъстват в него.

7. Кош за мръсните дрехи

Изберете контейнер с множество отвори, в който да съхранявате дрехите за пране. Петната трябва веднага да се изперат с нетоксичен перилен продукт. Бамбуковите или плетените кошници от ракита са идеални за съхранение на бебешките дрехи с леки петънца.

8. Пелени

Може да изберете между такива за еднократна и за многократна употреба, макар че вторите на са опция за всички майки. Макар всички марки да обявяват своите материали за хипоалергенни и деликатни, трябва да изберете най-подходящите и безопасни пелени за кожата на вашето бебе. Новите еко продукти почти вече нямат хлор или токсични полимери и имат по-малко пластмасови слоя. Започнете с тях и след като решите да спасите планетата от замърсяване и да спестите пари, научете детето да използва гърне.

9. Чисти прозорци

Прозорците задържат прах, така че почиствайте редовно всички в дома си и ежедневно тези в бебешката стая. Чистете рамките, щорите и завесите веднъж месечно. Когато чистите с прахосмукачката, отделете внимание на местата под мебелите и около прозорците. Домашният прах забърсвайте всеки ден.

В заключение ще добавим, че в края на деня, най-важните сътрудници в грижите за доброто здраве на вашето бебе са вниманието, привързаността и любовта, които вие всекидневно му давате.