Обзавеждане и Дизайн

Подови настилки

17views

подови настилки

Има голямо разнообразие от подови настилки за дома. Според наличните опции може да се избере най-подходящата, която да отговаря на начина на живот и на бюджета ви. Представяме ви десетте най-популярни видове подова настилка, както и описание относно предимствата и недостатъците на всяка от тях, за да улесним избора ви.

Според съответният интериорен дизайн на стаята, мебелите, стила и методите за поставяне на желаната настилка за пода, трябва да се избере най-функционалният вариант. Продуктовите иновации ясно размиват границите между многото категории и суровините, използвани за създаване на различните видове подови настилки. В крайна сметка, победител е потребителят, който се ползва от една изумителна гама от възможности за избор, които да съответстват на всеки начин на живот и бюджет.

Подови настилки

подови настилки

Дървени подови настилки

Подовете, покрити с твърдо дърво, са известни с естествената си красота и дълготрайност. Класическият им добър вид си подхожда хармонично с всяка архитектурна тема и интериорен дизайн. Особено добър избор е за създаване на подова настилка, която преминава от стая в стая за жилища с отворен план. Вътрешните видове включват дъб, клен и черен орех. Наличието на екзотични видове твърда дървесина варира в зависимост от пазарните условия. Масивната дървесина трябва да бъде прикована към подосновата. Предимството на масивното дърво е, че то може да бъде поправено многократно при нужда.

Видове подови настилки

подови настилки

 Подови настилки от инженерна дървесина

Така нареченият инженерен паркет включва топ фурнир от истинско дърво, подкрепен от слоеве от по-евтин шперплат отдолу. Конструкцията прави пода по-стабилен и по-малко податлив на промени, вследствие от температурата и влажността от масивната дървесина. Вместо шперплат, в някои по-нови видове има субстрати, произведени от рециклирана дървесина, смесена с каменен прах, което да предостави изключителна стабилност на пода. Това е подходящ избор за подова настилка за кухня, както и за мазе. Могат да се поставят в стаи с вградено подово отопление.

подови настилки

Подови настилки от бамбук

Този материал набира все повече популярност и често се бърка с дърво, макар всъщност да е трева. Бамбуковите нишки са слепени заедно, за да образуват твърди ленти или инженерни дъски, точно като твърда дървесина. Разходите за закупуването и инсталирането им са сравними с продуктите от твърд дървен материал. Бамбукът е здрав и издръжлив. Той се счита за устойчив и екологичен избор за подова настилка.

подови настилки

Подови настилки от ламинат

Лесният за поддръжка ламиниран паркет предлага огромно разнообразие от стилове, цветове и модели. Прилича на инженерен паркет но се различава от него по това, че най-горният слой не е истинска дървесина, а пластмасово покритие. Предлага се под формата на дъски или плочки. Може да се постави директно върху старата подова настилка и много хора го приемат като проект “направи си сам

подови настилки

Подови настилки от линолеум

Линолеумът се прави с възобновяеми, биоразградими материали, включително ленено масло и корк. Минералните пигменти добавят в продукта наситени и богати цветове. Не произвежда никакви вредни изпарения и се смята за началото на един екологосъобразен избор настилки. Предлага се на листи и се прикрепя с лепило за пода. Някои марки го предлагат със защитно покритие, което предпазва ламината от надраскване, оцветяване и го прави по-издържлив от стъпките върху него.

подови настилки

Подови настилки килим

Килимите предлагат разнообразие от опции за покритие на пода. При тях има най-много варианти за цветове и текстури. За да се прецени качеството на килима има едно просто правило- да попитате за плътността на влакната, използвани за производството му – колкото повече са нишките на квадратен сантиметър, толкова по-издръжлив е той. Повечето видове са изработени от синтетични влакна. Вълнените килими са стандарт за качество.  Те са естествена, трайна и устойчива на влага и петна подова настилка.

подови настилки

Подови настилки от камък

Ако търсите начин да добавите луксозен щрих в дома си, сложете каменна подова настилка от гранит, мрамор, варовик, плочи или травертин, която предлага качество на добра цена . Способността на камъка да устои на влага и оцветяване зависи от неговата твърдост. По-меките камъни трябва да се полират през няколко години, а по-твърдите да бъдат запечатани на всеки четири – пет години.

подови-настилки

Подови настилки от корк

Коркът се произвежда от кората на дърветата. Той има топъл, естествен външен вид и е удобен за краката. Предлага се във вариант на плочки или дъски с конструкция за ламинат – горен, износващ се слой, залепен стабилно към вътрешния материал. На всеки няколко години трябва да се запечатва или да се подновява износеният повърхностен слой, за да се предпази от влага и петна.

подови-настилки

Подови настилки от керамични плочки

Те се предлагат в разнообразие от цветове, текстури, размери и форми, което позволява да се направи уникална подова настилка. Керамичните плочки се правят от смес на глина, която се пече и закалява в пещ. Сухите пигменти, добавени към сместа дават на плочките земни тонове, които варират от охра до наситено червено. Предлагат се четири типа – фаянсови, каменни, порцеланови и теракота.

подови настилки

Подови настилки от винил

Виниловите плочи и листове са наричани еластична настилка.  Те са устойчиви и сравнително меки за стъпване. Освен това са здрави, издръжливи и практически не изискват поддръжка. Предлагат се в разнообразие от цветове и шарки. Продуктите от винил за пода са подкрепени със слой от филц. Тънкият пласт пяна отдолу осигурява повече комфорт при стъпване. По-плътният винил може да има текстурирана повърхност, която изглежда като истински камък или дърво.