Обзавеждане и Дизайн

Практични съвети за енергоефективен дом

praktichni saveti za energoefektiven dom
10views

praktichni saveti za energoefektiven dom

Цените всекидневно се увеличават. Стойността на тока се повишава в началото на всеки сезон. Ето няколко практични съвети за енергоефективен дом, с помощта на които ще намалите разходите на домакинството. Трудно е да се игнорират икономическите и пазарни неясноти във водещите страни, които добиват петрол. Всичко това ни кара да гледаме и следим по-будно това, което се случва около нас и “енергийна ефективност” се превърна в нещо повече от дума. Това е начин на живот за нарастващ брой собственици на имоти, които предпочитат устойчивия начин на живот. Има възможност да спестим и да намалим разходите, без това да повлияе негативно върху битовите ни навици и комфорта в ежедневието. Ето няколко умни идеи, чрез които да го направите.

Практични съвети за енергоефективен дом

saveti izolaciq pestene dom

Отоплението и охлаждането на дома, оскъпява с около 45% разходите на домакинството. Запълнете всички пукнатини и пролуки в мазето и тавана. Сменете уплътненията около вратите и прозорците. Запечатайте дома си, така че топлината в помещенията да не излиза навън през дупките. Не е ли полезен първият от нашите практични съвети за енергоефективен дом?

Намалете излишните разходи

mebeli ratan saveti dom ventilator

Вентилаторът на тавана е чудесен начин да пестите електричество през цялата година. Той е икономичен и ефективен. Консумират ток колкото една крушка от 100 вата. През лятото пуснете вентилатора да се върти обратно на часовниковата стрелка и настройте термостата в дома си на няколко градуса по-висока температура. По този начин може да спестите около 40% от разходите за охлаждане на дома си. През зимата го настройте да се върти по часовниковата стрелка, за да спестите около 10% от разходите за отопление.

hol meki mebeli saveti obzavejdane

Светлите тонове в интериора върху стените и таваните отразяват повече естествената светлина и правят стаите по-светли. По този начин намаляват нуждата от допълнително осветление с лампи.

saveti dom meki mebeli hol kafqvi

Когато купувате мебели за обзавеждане, предпочитайте големи уреди и осветителни тела. Избирайте такива, които имат енергоспестяваща функция. Те може и да струват повече сега, но мислете в дългосрочен план, когато след години това ще се компенсира и ще имат много по-нисък разход на електроенергия.

kuhnq saveti dom bqlo golqm prozorec

Големите прозорци, капандурите и стъклените врати ще пропускат повече дневна светлина в помещенията. По този начин няма да се налага да включвате лампите, докато навън е светло и ще спестите разходи с този от нашите  практични съвети за енергоефективен дом,

fener fluoriscentna krushka pestene tok

Понеже компактните флуоресцентни лампи са оценени по различен начин от крушките с нажежаема жичка, разделете мощността на крушката на 4. за да определите волтажа на флуоресцентни лампи, които ви трябват. Използвайте ги, за да осветите навън около дома си.

leglo spalnq lampa kapandura

Проверете какъв волтаж са крушките на всички лампи в дома ви. Едва ли имате нужда от 100 ватова в гардероба, килера или спалнята. Сменете тези, които не използвате често с 40 ватови.

kuhnq bql interior

Сложете сензорни лампи с фотоклетка, които сами ще светват, когато влезете в стаята и ще се угасват, след като излезете. По този начин крушките няма да светят напразно, когато няма никой в стаите.

kapanduri bqla banq vana shkaf

Сложете капандури в стаите без прозорци, ако това е възможно. По този начин през деня няма да се налага да включвате лампата, за да осветите помещението.

peralniq kiler beli raftove dom

Перете със студена вода. Тя е по-евтина и може да изпира чудесно мръсните ви дрехи, ако купувате подходящ прах за пране, който разтваря петната и в студена вода.

sushilnq drehi beli shkafove peralnq

Пускайте сушилнята, само когато е пълна с дрехи. През слънчевите дни оставяйте прането да изсъхне навън на простора. Това ще ви спести пари.

kuhnq klasicheski stil shkafove

Гответе в тенджери, които са с големината на котлона. Малката тенджера върху големия котлон хаби около 40% излишна електроенергия, която трябва да заплатите.

sinq banq vana dush

Ако намалите времето в банята, ще намалите и разходите си. Един бърз душ хаби много по-малко вода и ток, отколкото пълненето на ваната.

klimatik pochistvane saveti

Почиствайте филтрите и правете профилактичен преглед на климатика си редовно. Неправилно-работещият или замърсен уред харчи повече ток, без да отоплява или охлажда добре.