Дом и градина

Саксийни цветя, които издържат на тъмно

саксийни цветя

Ето кои саксийни цветя може да поставите дори в най-тъмните ъгли на дома си.

Със сигурност освен около прозорците бихте искали да поставите живи растения в саксии и на други места в стаите, без да се съобразявате с нуждата им от светлина. Това не би било проблем, ако знаете кои видове се нуждаят от минимално количество слънчева светлина, ето защо веднага ви представяме 10 сорта цветя в саксии, които може да поставите на бюрото, на нощното шкафче, на секцията или в банята.

Саксийни цветя, които издържат на тъмно

саксийни цветя

Калатея

Това саксийно цвете има пъстри листа в цветове като розово, бяло и жълто, което го прави желано допълнение към интериора на всяка стая. Многото светлина може да навреди на красивите му шарени листа, ето защо е най-добре да бъде поставено в някое тъмно място.

саксийни цветя

Драконово дърво
Острите листа, които растат нагоре и имат червен контур, правят името на това саксийно растение  абсолютно перфектно избрано. Но пряката слънчева светлина може да ги повреди – така че им осигурете подходящи условия, далеч от слънцето и с повече сянка.

саксийни цветя

Сансевиера

Този сукулент със сочни листа изисква доста лесна поддръжка. Повечето светлина няма да му навреди, дори може и да му помогне да расте, но то толерира тъмнината. Внимавайте само корените му да не започнат да гният, ако е полято с повече вода.

саксийни цветя

Зелена лилия

Адаптивността на това растение го прави много лесно за отглеждане, а по тази причина и много популярно. То се размножава много лесно, така че може да направите подарък на приятелките си от израстъците, които сякаш висят във въздуха. Харесва недиректната слънчева светлина.

саксийни цветя

Бромелиеви

Ако не очаквахте тропическо растение да попадне сред списъка със саксийни цветя, които не се нуждаят от много светлина, значи грешите. Това цвете може да оцелее изцяло на флуоресцентна светлина и на влажни условия, което го прави идеално за всяка баня.

саксийни цветя

Аглаонема

Тъй като това цвете е едно от най-трайните стайни растения, което вирее доста добре при слаба светлина и само трябва да бъде оплодено веднъж или два пъти в годината, то е идеално за начинаещите градинари.

саксийни цветя

Дифенбахия

Филтрираната светлина е най-подходяща за това растение. Опитайте се да използвате плътна завеса като бариера между него и слънцето, особено през пролетта и лятото, когато растението произвежда нови, нежни листа, а слънцето е по-силно и продължително.

саксийни цветя

Спатифилум

Ако често забравяте да напоявате вашите растения, вземете едно от тези саксийни цветя с ниска поддръжка: Почвата им всъщност трябва да изсъхне добре между отделните поливания, което означава, че можете да изчакате по-дълго.

саксийни цветя

Аспидистра

Жилавите листа на това растение са супер толерантни е само към слаба светлина, но също и към топлина и студ Въпреки това, то изисква търпение, тъй като расте изключително бавно.

саксийни цветя

Филодендрон със сърцевидни листа

Това растение на влюбените (псевдоним даден заради формата на лъскавите му листа) може да стои в полутъмни стаи, но изисква отчекване, за да не израсте в единични и високи стъбла.

 

 

източник:housebeautiful.com