Грижа за кожата

Какво трябва да знаем за естетичната медицина?

estetichna medicina i dermatologiq

 

estetichna medicina i dermatologiq dr petrana kalqsheva

Младостта е периодът, през който кожата и нашият организъм са в чудесно здраве и излъчват свежест. С напредване на годините, обаче, естествените процеси на стареене започват и оказват видимо влияние на кожата. Желанието и стремежът да се върнем към по-младешкия си вид се засилва и започваме да търсим различни методи, чрез който да го осъществим. В тази връзка, решихме да се обърнем към консултанта по дерматология и венерология на LAZARA – д-р Петрана Каляшева, с малко въпроси относно ползите от естетичната медицина и как чрез нейната помощ можем да постигнем по-свежо излъчване.

estetichna medicina i dermatologiq

LZ: Какво трябва да знаем относно възможностите, които предлага естетичната дерматология?

Д-р Каляшева: На първо място трябва да посоча умереност и правилно подбрани процедури, подходящи съответно за възрастта и типа кожа на пациента. Много често се случва той самия да иска да стигне до крайности, с цел подмладяване и да вземе неправилни решения. Дерматологът е този, който да постави граница и мярка, за да се получи добър резултат. В последно време естетичната медицина в България се свързва единствено с уголемяване на устни и се оставят настрана другите й ползи. Това е наука в помощ на всеки да се почувства добре в отделните етапи на възрастта, да преодолее негативните последствия на остаряването и да живее в хармония със самия себе си. Понятието антиедцинг (anti-age) стремглаво навлиза в естетичната дерматология и има за цел не само да повлияе на физическите отпечатъци на възрастта, а и на общите процеси на стареенето върху целия организъм, чрез правилен начин на живот, хормоно лечение, антиканцерогенна профилактика.

estetichna medicina i dermatologiq

LZ: Можем ли да върнем младостта и красотата и по какъв начин?

Д-р Каляшева: Младостта е само период от живота ни, в който все още търсим себе си. Винаги съм смятала, че възрастта не е порок, напротив тя е много силно оръжие в ръцете на умния човек. Красотата се ражда от излъчването на човека и неговия вътрешен заряд. Тя е съвкупност от вътрешен мир, индивидуалност, генетика, житейски опит, пречупени през собствените ни възприятия за света. Срещаме се с млади хора, които нямат и една бръчка на лицето, но недоволни от заобикалящата действителност, трупащи много негативизъм в себе си. И от друга страна, с по-зрели жени, които са намерили себе си, доказали се в личен и професионален план и минали през уроците, които животът им е наложил. Те се зареждат от собствената си енергия и опит и ако една успяла жена ще се чувства по-добре психически с намесата на естетичната медицина, то значи тя има тази необходимост, за да поддържа своя вътрешен заряд.

estetichna medicina i dermatologiq

LZ: Какви процедури са подходящи за различните възрасти?

Д-р Каляшева: Младите пациенти между 20-30 години се нуждаят само от хидратиращи леки мезотерапии, компетентна консултация за правилно поддържане на тяхната кожа и евентуална процедура с пилинг, съобразен с възрастта и проблема, върху който трябва да се работи. Първите признаци на биологочно остаряване и фотоувреда на кожата се появяват в периода между 30-40 години. Тогава настъпва реорганизация на колагена и еластина, което довежда до отпускане на кожата и е подходящо да се започне с хиалуронови филъри за попълване на появилите се бръчки, мезолифт и мезотерапии. Спрямо състоянието на кожата на пациента могат да се приложат подобаващи пилинги, които да са насочени срещу белезите на фотоувредата, както и превантивни процедури IPL фотоподмладяване.

След 40-годишна възраст, освен посочените по-горе промени, настъпва и преразпределение на мастната тъкан, водещо до локализирана липоатрофия (загуба на масти), което най-вече се изразява в периорбиталната, темпоралната, маларната и букалната област за сметка на повишено натрупване на мазнини в торбички под очите (инфраорбитални мастни джобове), в областта на гушата и субменталната област. Също така започва и отпускане на мускулната тъкан на кожата. С натрупване на годините равновесието между мастна, мускулна и кожна тъкан се губи все повече и остаряването става все по-видимо. Всички тези естествени процеси правят кожата да става по-тънка и суха, да изглежда отпусната и увиснала и да изгуби младежкия си обем. Именно по тази причина, фокусът при тази категория пациенти трябва да е насочен към коригиране на загубата на обем, което по естествен начин ще доведе възвръщане на младежки овал и видимо лицево подмладяване. Подходящи са лазерните процедури за възобновяване на изгубения колаген, дълбоките мезолифт терапии, химически и лазерни пилинги, които достигат до по-дълбоки слоеве на дермата, както и ботулиновия токсин, който си остава един от златните стандарти в борбата със стареенето на кожата.

estetichna medicina i dermatologiq

LZ: Сезоните и различното им влияние как се отразяват върху манипулациите в естетичната медицина?

Д-р Каляшева: Сезонността в предлаганите процедури е налице и е неизбежна. Есенно-зимният период е много подходящ за лазерни процедури, пилинги и IPL. През този сезон можем да подновим горния слой на кожата, на който лятото и неговото жарко слънце са повлияли в различни направления. С мезотерапия за хидратиране след слънчевите лъчи, пилинг за дамите около 30-35 години, с чиято помощ да се повлияе на неравния тен, фините бръчици, загрубяването и т.н.

LZ: Какви са новости в естетичната дерматология?

Д-р Каляшева: Най-новата тенденция завладяла естетичната медицина в световен мащаб е връщането към естествения вид на кожата и „невидимата“ намеса на лекаря за това. Един лекар си е свършил добре работата върху едно лице, тогава когато не можете да забележите неговата намеса. Тук е моментът да споделя, че в последните години дозите на ботоска претърпяха промени. Ботокс против бръчки, но в премерени количества, за да не се лишава лицето от мимика и да загуби индивидуалност и естественото си излъчване. Промени има налице и при схващането за попълване на бръчки с филъри. Бръчките са последствие от загубата и преразпределението на мастна тъкан, увреждането на колагена. Вече се говори за попълване и връщане на обеми, стимулиране на колагеногенезата и се търсят първоизточниците за т.нар. „обръщане на триъгълника“. Смята се, че неостарялото лице е триъгълник разположен с основата нагоре, при остаряване постепенно се обръща с основата надолу.

В областта на филърите се търси по-дълготраен ефект, чрез все по-нови и усъвършенствани формули. Синините и оттоците след този тип процедури се избягват с новите и по-меки игли, наречени канюли.

Опитните специалисти в областта на естетичната медицина успяват да наложат правилното схващане, че осъществяването само на една процедура сама за себе си няма да доведе до ефективен резултат. Необходим е пакет от процедури и правилни грижи, който ние специалистите трябва да предложим на всеки наш пациент, който ни се е доверил. Този пакет включва медицински манипулации, козметични грижи, подбор на козметика и макияж.

estetichna medicina i dermatologiq

LZ: Какъв е Вашият съвет, за да останем доволни от съответна естетична процедура?

Д-р Каляшева:

  • За да изберете Вашия лекар, се уверете първо в неговата квалификация и резултатите, постигнати върху пациентите. Обърнете внимание на продуктите, които използва. Не се притеснявайте, че една среща и консултация със специалист няма да бъдат достатъчни, за да се убедите в крайния естетически резултат на процедурата. Повярвайте ми, добрият дерматолог ще ви отдели колкото са необходими консултации, за да се чувствате сигурни в неговите ръце!
  • Обсъдете многократно с него каква представа има той за устните, скулите, визията ви като цяло и вашите виждания и желания. Носете снимки от младежките си години, с което да дадете насоки какво бихте желали да получите като краен резултат.
  • В никакъв случай не настоявайте за обеми, по-скоро говорете за подмладяване.
  • Запознайте се с информираното съгласие и обсъдете с вашия лекар евентуалните странични ефекти, които макар и много рядко, могат да се проявят.
  • Запомнете, че добрият лекар е този, който ще ви отдели достатъчно време за консултация, подробно разясняване на най-подходящия за вас начин за подмладяване, запознаване с предишни ваши манипулации и удовлетвореността и неудовлетвореността ви от тях, задължително ще ви разпита за евентуални заболявания (най-вече автоимунни и алергични).
  • Обема не означава красота! Най-добрият лекар е този, чиято намеса никой не би разбрал, дори и най-близките ви!