Всичко за косата

Коса и стил – навиците на жените с разкошни прически

коса и стил

12 неща, които всички жени с красива и здрава естествена коса правят ежедневно.

Косата е нашата жива корона, която носим всекидневно върху главите си и ако искаме да изглежда добре, трябва да се грижим за нея. Освен подхранването с подходящи маски за коса според типа и вида й, не трябва да пренебрегваме и всичко онова, което правим за нея, под формата на осъзнати или неосъзнати вредни и полезни навици.

Ако и вие използвате боя за коса, преса за коса, маша за коса и други увреждащи структурата на косъма средства, за да поддържате своята прическа, вероятно знаете как да компенсирате нанесените щети с възстановяващи витамини за коса, с внимателно разресване без скубане на заплетените краища с помощта на няколко капки кристали за коса и други методи. Но ето какво са установили топ стилистите – жените, които имат най-красивите прически с най-лъскавия и наситен цвят на косата имат едни и същи навици. Научете кои са те по-долу.

Коса и стил – навиците на жените с разкошни прически

 • Те избягват използването на горещи стилизиращи уреди, доколкото е възможно

Понякога, когато се налага употребата им за оформянето на прическа с къдрава коса, те предпочитат топли рокли за коса, които са по-нежни, отколкото горещите преси за коса. Освен това предварително нанасят продукт за термо-защита.

 • Те винаги спят върху коприна

Гладката текстура на копринените калъфки няма да предизвика триене на косата като памучните. По този начин тя няма да се заплита и накъсва.

 • Те поддържат косата си чиста

Използването на качествени продукти може да предотврати отмиването на естествените масла, “цъфтенето” на краищата и изсушаването на скалпа. Ако живеят в големи градове с висока замърсеност и влажност на въздуха, те мият косите си ежедневно, но ако прекарват времето си в селска среда далеч от замърсители или с особено сух климат – веднъж на няколко дни.

 • Те не пропускат да използват овлажнители

Кожата на скалпа има нужда от овлажняване както кожата на лицето, особено, за да се осигури здрава основа за бърз растеж на косата. Ето защо освен, че използват балсам след шампоана, те предпочитат да оставят косата да изсъхне на въздух, а също така нанасят защитен продукт, който да заключи влагата й, за да запази цвета на косата и да се предпази от раздвояване на краищата и прекомерно изсъхване и чупливост.

 • Те остават лоялни на продуктите, от които са доволни

Ако им харесват начините, по които използваните продукти въздействат на вида на косата им, те не ги сменят. Много добре знаят, че новите продукти може да не са толкова добри, а и на косата ще й трябва време, за да се адаптира към тях.

 • Те се хранят правилно

Половината от битката в грижите за косата е изгубена, ако не се хранят с необходимите съставки всеки ден. Полезната храна осигурява желаните блясък, обем, здравина и растеж на косатаДиета, богата на желязо, цинк, омега-3 мастни киселини и протеини им помага да стимулират космените фоликули за растеж.

 • Те приемат витамини

Дори ако диетата им е безупречно, те са на ясно, че е възможно да има нещо, което им липсва, но  е от решаващо значение за косата. След като започнат да приемат правилен подбор на витамини, минерали, аминокиселини и билки те знаят, че могат да получат по-обемна, блестяща и силна коса само за няколко месеца.

 • Те ограничават престоя си на слънце

Косата страда от силните слънчеви лъчи също както кожата. За да се предпазят, те нанасят балсам без отмиване или използват специални продукти, които защитават косата от вредните UV лъчи, вятъра и солената вода на плажа.

 • Те предпазват косата си от заплитане

Внимателно прокарват пръстите си, преди да използват гребен с широки зъбци за сресване на косата. Освен това винаги започват от долу нагоре, за да предотвратят създаването на повече възелчета и скубането.

 • Те редовно подстригват краищата

Дори когато искат да си пуснат дълга коса те знаят, че за да изглежда добре, тя се нуждае от редовно подстригване на всеки 6-8 седмици с цел предотвратяване на цъфтежите и формиране на разполовяването на космената кутикула, което причинява накъсване.

 • Те мият косата си с хладка вода

Хладката вода запечатва  хранителните вещества във всеки кичур, добавяйки красив, здрав блясък.

 • Те знаят по колко и къде да нанасят продуктите за коса

Шампоанът се използва в концентрирано състояние върху скалпа, където се натрупват предимно замърсяванията, докато балсамът се нанася от средата до краищата.

 

 

източник: harpersbazaar.com