leonardo di kaprio oskar

Речта на Леонардо ди Каприо на Оскарите беше със сигурност за книгата на рекордите. След шест предишни номинации за Оскар, Ди Каприо най-накрая се присъедини към редиците на победителите и прибра статуетката за най-добър актьор в главна роля. Ди Каприо за първи път е номиниран през 1993г., на 19 годишна възраст, за най-добър актьор в поддържаща роля за работата си в “Защо тъгува Гилбърт Грейп”. Оттогава той е бил номиниран за “Вълкът от Уолстрийт” (2013 – номиниран актьор в главна роля), Blood Diamond (2006 – номиниран актьор в главна роля), и Авиаторът (2004 – номиниран, актьор в главна роля).

leonardo-dikaprio-oskar

Ето какво каза актьорът в речта си:

“Благодаря на всички Ви толкова много. Благодаря на членовете на Академията, благодаря на всички Вас в тази зала. Трябва да поздравя другите невероятни номинирани тази година за техните невероятни изпълнения. “Завръщането” е продукт на неуморните усилия на невероятия екип, с който трябваше работя.

Първо, на брат ми в това начинание, г-н Том Харди. Том, жестокият ти талант на екрана може да бъда надминат само от нашето приятелство извън екрана. За г-н Алехандро Иняриту както историята на киното се разгръща, ти подправи своя път в историята през последните 2 години … благодаря Ви за създаването на трансцендентното кино изживяване. Благодаря на всички във Fox и New Regency … целият екип!

Аз трябва да благодаря и на всички от началото на кариерата ми … г-н Джоунс, който ме нае в първия си филм, на г-н Скорсезе за това, че ми е преподавал толкова много за кинематографичната форма на изкуство. На родителите ми – нищо от това не би било възможно без Вас. И на моите приятели, които обичам, Вие знаете кои сте.

И накрая искам само да кажа това: Идеята на “Завръщането” е около отношението на човека към природата. Ние колективно усетихме 2015 г. като най-горещата година писана в историята. Трябваше ни да се преместим в южния край на тази планета само, за да можем да намерим сняг. Изменението на климата е реално, то се случва точно сега. Това е най-спешната заплаха пред всичките ни видове и ние трябва да работим заедно и да спрем да отлагаме. Трябва да подкрепим лидерите по света, които не говорят за големите замърсители, а тези, които говорят за цялото човечество, за коренното население на света, за милиардите и милиарди непривилегированите хора там, които ще бъдат най-засегнати, за децата на нашите деца, така и за тези хора там, чиито гласове са били заглушавани от политиката на алчността. Благодаря на всички Ви за тази невероятна награда тази вечер. Нека не взимаме тази планета за даденост. Аз не взимам тази вечер за даденост. Благодаря Ви много.”