Мода и Стил

Историята на чантата Бъркин

249views

istoriqta na chantata birkin

Историята на чантата Бъркин е интересна и впечатляваща. Тази емблематична чанта на Hermès, която виждаме да се поклаща в ръцете на повечето известни личности, бизнес дами и важни особи стартира своя знаменит живот от ранните 80’те години. Цената на една такава чанта варира от $10,500 до $150,000 – нейната изработка е направена изцяло на ръка от естествена кожа. Чантите се продават в бутиците на Hermès в непредвидими графици и в ограничени количества, което ги прави редки и изключителни. През годините заради уникалната си изработка, чантата Бъркин се е превърнала в символ на висок статус. Рядкостта, а и стойността на Бъркин неизбежно го направят главна жертва за фалшификаторите, някои от които през годините са били арестувани. Идеята, че чантата която отнема около 20 часа, за да се произведе, може да генерира до 35 хиляди евро, се оказа твърде съблазнителна за някои мошеници. Международното престъпно производство на копията на Hermès вече е демотивирала френската полиция да се захваща с подобни акции. Някои от копията на чантата са толкова добри и автентични, че направо е невъзможно да се различат от оригиналите. И все пак, от къде тази страст на жените към точно тази чанта? Кое я прави така специална от всички останали, че се нарича “вечна”?

Защо се нарича Бъркин?

jein byrkin stil moda

Главната виновница за създаването на Бъркин от Hermès е моделът и певицата Джейн Бъркин. Бивша съпруга и муза на френския певец Серж Генсбур, младата икона на модата със своите големи светли очи и бохемски стил става “it girl” на тогавашното поколение. Красавицата си увековечава името в модата по щастлива случайност – един диалог между нея и тогавашното CEO на Hermès Жан Луи Дюма. По това време Джейн се разхожда навсякъде с една кръгла кошница, която използва вместо чанта. При поредния си полет от Париж до Лондон Джейн се оказва до Жан и докато се настанява до него успява да изсипе съдържанието от чантата си на земята. Дюма тогава и споделя, че и е нужна чанта с джобове и точно това запалва искрата за разговора за “перфектния аксесоар”. Актрисата споделя как и е много трудно да намери чанта за път, която да й харесва, и че се нуждае от една, която да е по-голяма отколкото Kelly на Hermès, но по-малка от куфара на съпруга й Серж. Скоро след това тя получава своята чанта с лична бележка. До този момент, чантата Kelly – нежна, твърда и тромава е олицетворявала света на Hermès. Единствената друга чанта Hermès, която е с прякор на знаменитост е тяхната “Sac à Dépêches”, която е преименувана през 1956 г., след като Грейс Кели не спира да я носи, за да скрие зад нея бременното си коремче, след като първо бе хваната от папараците да я носи на снимачната площадка на “Да хванеш крадец” на Хичкок.

Бъркин и известните личности

chanta birkin Rosie Huntington-Whiteley

Но чантата Бъркин не става незабавен хит. Нейната популярност нараства към небосклона в края на 90-те години, в зората на ерата на “the it bags”. Тридесет години след старта си, желанието на хиляди жени да притежават Бъркин чанта е толкова голяма, че вече не съществува списък за чакащи, в класическия смисъл на думата. Вече той е преименуван в “списък на желаещите”, а не на “поръчителите”, защото Hermès не приемат поръчки повече, просто трябва да се надяваш, че все някога ще успееш да се добереш до една. Въпреки това, чантата Бъркин съществува във всеки един цвят. Над 20 нюанси на синьото са били използвани през годините, като се започне от синьо-зелено до индиго, а оригиналният дизайн на Бъркин е не се е променил. Размерът, обаче, се развива. От първоначалните си 35 сантиметра с вариации, включително мини и туристически размери, добавени през годините. По ирония на съдбата, самата госпожа Бъркин е първата, която де-идеализира чантата като я окичва с значки, стикери и хиляди мъниста и се оплаква от тендинит-индуциращите свойства на аксесоара. Джейн споделя пред Vogue, “Чантата не е забавна, ако не е изхвърлена нанякъде, така че да изглежда, като че ли котка е седяла върху нея – и то обикновено моята котка, много често може и да я намерите в нея. Продължавам да казвам на Hermès да я направят от пластмаса или картон, за да не бъде толкова тежка. Но щом на хората им харесва истинското, добре. Ако пък посегнат към копията, това също е ОК. Аз наистина не смятам, че има голямо значение”. Подобен екстравагантен аксесоар не й отива на здраво стъпилата на земята актриса, въпреки че тя го използва като предимство. През годините тя е била притежател на 4 Бъркина, които по-късно ги дава на аукцион за благотворителни мероприятия. След като вижда цялото това състояние, което им носи чантата с нейното име, тя кара Hermès да плащат за добрите каузи, за които работи. “Определена сума пари всяка година отива направо за благотворителност и това ще продължава даже след смъртта ми”, казва Джейн.

barkin chanta keit moss

birkin chanta meri keit olsen

chanta birkin miranda ker

chanta birkin victoria bekam

julian mur chanta birkin

keiti holms cnahta birkin

Kim Kardashian birkin hermes chanta

olivia palermo chanta birkin