Мода и Стил

Историята на малката черна рокля

malka cherna roklq

malkata cherna roklq

Всички иновации в модата и в дизайна не могат да засенчат славата на малката черна рокля на Chanel. Коко Шанел я въвежда в модата в най-правилния момент – между двете световни войни, когато ярките цветове и тежките кройки са били доминиращи. Черната рокля с ръкави, която първоначално е създадена от вълна за през деня и в креп, сатен или кадифе за вечерта, разтърсва света на модата. По-късно се появяват и други разновидности на малката черна рокля – къса, без ръкави, в плисиран черен шифон, в черна дантела и т.н. Тя е била предназначена да бъде вечна, гъвкава, достъпна и в неутрален цвят.

Как траурът на Коко създава малката черна рокля

malka cherna roklq

За пръв и последен път виждат младата Коко Шанел да плаче през 1919 г. малко преди Коледа – в нощта, когато Мадмуазел разбира, че любовта на живота й Бой Капел е катастрофирал на път да я види. Коко дължи на Капел свободата си да твори и да не живее по нормите на тогавашното общество. Според градската легенда, същата трагична вечер тя кара всичките завеси, покривки и дори чаршафи в дома да се сменят в черно. Дълго време Коко страда по Бой и споделя пред неин близък приятел, че светът трябва да скърби заедно с нея. Ето така се ражда и малката черна рокля, която става запазена марка за революционния стил на дизайнера.

Преди и след Голямата депресия

malka cherna roklq

През 1920 година жените започват да се отричат от едуардския идеал за почтена женственост и новопридобитата концепция за индивидуалност довежда до новия феномен на „жената, която пие“, която се осмелява да се наслади на коктейли в смесена компания. Тя се появява в частни коктейли соарета и вечеринки, като е облечена в коктейлна рокля – къса с подходяща шапка, обувки, ръкавици. Преди LBD (little black dress), черни рокли са се носили само и единствено по време на траур. Смятало се е за лош вкус да се носят по друго време. Точно поради тази причина Викторианската епоха се нарича „тъмна“ и „черна“, защото поради многото смъртни случаи, вдовиците са задължени да носят черно поне две години. Всичко това се променя благодарение на Коко Шанел. През 1926 г. Vogue публикуват снимка на малката черна рокля на Chanel и я наричат „Фордът на Chanel“, точно като моделът Т, тя е достъпна за жените от всички социални класи. Vogue тогава казва, че роклята е „нещо като униформа за всички жени с вкус“. Малката черна рокля остава популярна и по време на Голямата депресия, заради своята семпла елегантност – не е нужно да се харчат много пари, за да изглеждат добре и елегантно. Тя е предпочитана в Холивуд за филмите, защото черната рокля не влиза в конфликт с другите цветове на екрана, както, примерно, една по-светла рокля. До края на Първата световна война, френската мода зависи в голяма степен от американската клиентела и до още по-голяма степен от американските универсални магазини, които копират масово и така насърчава френските „créateurs“. Както „коктейлството“ възниква в САЩ, французите гледат по-малко на линиите и дължината и „la couturières“ Chanel и Vionnet създават облекла за късния следобед, или така наречените „след пет“.

malka cherna roklq

По време на следвоенната консервативна ера на 1950-те и началото на 60-те години, малката черна рокля е доста голям хит в обществото. Въпреки че все още се носи, тя се разглежда като по-дръзка, от светло-синия вариант, който се възприема като цвета на скромността и добрите маниери. През 1960 роклята се съживява и се носи в мини вариант от младото поколение, докато старата генерация посяга към класическите обвивки, като този, носен от Одри Хепбърн в „Закуска в Тифани“. От както Шанелената малка черна рокля е публикувана във Vogue, нейната кройка и дължина се мени постоянно – от средно дълги до мини рокли през 60-те, долеми рамена и с пеплъм през 80-те, до гръндж варианти на 90-те. Малката черна рокля е вечна и податлива на всякакви стилови и времеви промени.