Мода и Стил

Историята на мини полата

mini pola istoriq

Разказахме ви за историята на малката черна рокля, както и за чантата Бъркин, сега дойде ред и на историята на мини полата. Днес, дължината на полата варира в зависимост от модните тенденции всеки сезон, а в по-ранните дни дизайнерите са се борили за всеки сантиметър от този легендарен предмет в гардероба на жената. Мини полите са се считали за символ на феминисткото движение и се*суалната революция, пробив в проектирането и предизвикателство за общественото мнение.

Модните историци все още спорят, кога е създадена мини полата и кой е нейният автор. В модерната си интерпретация, този модел е представен на обществеността през 1960 г. За правото да бъдат новатори се броят французина Андре Куреж и англичанката Мери Куонт, които почти едновременно слагат къси поли в своите колекции.

Въпреки това, строго погледнато, да се нарече изобретението в името на Куонт или Куреж няма да бъде коректно. Всъщност, мини полата се появява много по-рано. Ние предлагаме да се гмурнем малко в нейната история.

Каква е историята на мини полата?

istoriq na mini polata

5400-4700 до н.е.: Да, не се учудвайте, първото споменаване на мини полата се появява много преди хората да дават имена за различните видове дрехи. Така например, в Египет в къси поли са правели гимнастики. Това се доказва от стенописите, открити от археолозите.

1920-те години: Следващият път мини полата я засичаме исторически с минито след няколко хиляди години. Въпреки това, в началото на ХХ век те са били проектирани изключително и само за спорт и танци. Да се покажеш в тези модели в общественото се считало за неприемливо, но за световно известната танцьорка Жозефин Бейкър това не я е притеснило. Тя се е разхождала в разкриващи тоалети както на сцената, така и в живота. Най-известният пример – пола, изработена от банани, с което тя танцува на сцената на легендарното вариете „Folies“ в Париж.

mini pola istoriq

1950-те години: В средата на века да видите на улицата момиче с къса пола е било отново невъзможно, но за първи път на малкия екран мини полата дебютива в научно-фантастичните филми „Забранената планета“ и „Полет до Марс“.

mini roklq tuigi

1960-те години: Първата половина на 1960-те години се счита за официална отправна точка в историята на мини полата в съвременното й тълкуване. Пионерите на движението за освобождение на жените от дрехи, които по сигурен начин си крият краката, стават французинът Андре Курреж и англичанката Мери Куант. Победата в тази борба печели Куант – и от тогава Лондон се смята за родното място на минито. Британският дизайнер със съпруга си държи бутик Bazaar в Челси – пред вратите се редят десетки бунтари, с желание да си закупят тази нова дреха и да станат част от новата дръзка култура. Главният символ на това поколение става моделът Туиги.

mini pola tuid

1960-те години: Ако през 1965 година късата пола на Джин Шримптън на състезание в Мелбърн е причината за скандал, вече през 1968 г. Джаки Кенеди избира мини рокля за сватбата си с Аристотел Онасис. Късите рокли и поли стават повсеместни – те може да се видят в известни колекции като Mondrian на Yves Saint Laurent и при космическите фантазии на Paco Robbana.

mini pola roklq 70

1970-те години не са най-добрият период в историята на мини полата. Този модел е постепенно изместен от модния пиедестал. Само водещият вокал на Blondie – Деби Хари не позволява тя да се забрави като се появява редовно в къси поли на сцената.

mini pola cherna

1980-те години: През това десетилетие минито започва да се свързва предимно с момичетата мажоретки. Друг забележителен момент на десетилетието е появата на бунтарката на поп музиката – Мадона, която носи на сцената на церемонията на MTV Video Music Awards къса сватбена рокля.

1990-те години: Може би подобна популярност мини полите не са имали от така наречената „златната ера“ от 1960-та година. Кой би си помислил, че жените по целия свят ще се възхищават на начина, по който се е облякла блудницата от Лос Анджелис? Но героинята на филма „Хубава жена“, която е изиграна от Джулия Робъртс е в ултра-мини пола и ботуши над коляното, успява да се превърне в пример за подражание и в истински поп-културен феномен. Няколко години по-късно, тенденцията връща новият млад идол – „поп звездата“. Образът на Бритни Спиърс в училищна пола дълго време е в съзнанието на младите хора по целия свят.

Историята на мини полата – символът й днес

floralna mini pola

XXI век: В наше време, да излезе нещо с фундаментален нов дизайн е станало почти невъзможно. Дизайнерите все повече се насочват към емблематичните творения на последните години. И мини полата, която се появи преди повече от 50 години, се появява редовно на подиума. Някои марки са склонни да предадат най-точно духа на епохата, докато други са с напълно нова интерпретация на легендарния модел.

kojena mini pola

mini pola kare

mini pola tochki

plisirana mini pola

sinq mini pola