Мода и Стил

Модни истории: Коко Шанел

коко шанел

Неподражаемата Коко Шанел е казалa: „преди всяка модна къща е имала свой стил. Аз създадох своя. И не мога да се откажа от него „. И това е наистина трудно да се оспори. Chanel е квинтесенцията на отличен вкус, вродено чувство за стил, желание да се експериментира, разюздано въображение и чувство за свобода.
Моята мисия е да освободя жените„, казва Коко. Тя добавя: „Аз съм роб на своя стил„. Какъв е стилът на Шанел? Този въпрос може да се отговори в светлината на това, което тя някога е донесла на модата – всеки път, когато тя е направила революция в света на модата. Това са малката черна рокля, чантата Chanel 2.55, перлите, изчистените линии в дрехите и в дизайните на парфюмните бутилки на Chanel No.5 и необикновените й бижута.

Легендарната Коко Шанел

коко шанел

Габриел Шанел е една от най-емблематичните фигури на XX век. Нейната работа е в основата на ключовите области на модата на цял един век, а нейното име е станало синоним на елегантност, високи постижения и свободата на творческия гений.
Влиянието на Мадмоазел е далеч отвъд света на модата. Годините на работата й съвпадат с времето, в което са представителите на авангардното течение на световното изкуство – Пабло Пикасо, Пол Моран, Игор Стравински, Сергей Дягилев – те всичките са нейни приятели и й повлияват със своето творчество – толкова,  колкото самата Коко на тях.

В основата на модата на Шанел е самият й живот, който продължава да служи като вдъхновение за цяло поколение дизайнери и художници.

Габриел е родена във френския град Saumur (Сомюр) на 19 август, 1883 г.. След смъртта на майка си, баща й напуска семейството и тя прекарва детството си в дом за сираци, а след това в манастир. На 18 годишна възраст, тя започва да шие в магазин за дрехи, а в свободното си време пее в кабарета. Любимите песни на публиката, пред която Габриел пее са  „Ko Ko Ri Ko“ и „Qui qua vu Coco“, от където тя взима прякора си „Коко“.

Габриел не успява като певица, но по време на едно от изпълненията й, офицерът Етиен Балсан бива очарован от младата Коко. Известно време тя живее с него в Париж, но скоро го оставя заради най-голямата любов в живота си – Артур (Бой) Капел. Той е този, който вижда големият талант на Габриел и й помага да отвори в Париж през 1909 г. свой собствен магазин за шапки „Maison de Chanel“. Според модните легенди, именно смъртта на Бой е причината черният цвят да стане символ на елегантността и лукса. След като научава, че най-голямата й любов е починал в катастрофа на път да я види, Коко изпада в дълбока скръб и казва, че с нея ще скърби и целият свят. Тя дори кара да сменят чаршафите и завесите в апартамента й и да закачат черни такива.

Габриел започва да шие дрехи от евтин, но висококачествени материали. Дизайните на облеклата й са семпли, практични и елегантни. Самата тя твърди, че луксът не е лукс, ако не е удобен. Избухването на войната през 1914 г. в столицата на Франция привлича много любители на модата в магазините й в Довил и Биариц, които процъфтяват. Жените най-накрая се отървават от стегнатите корсети, дългите поли и огромните натруфени шапки – всичко, което Коко мрази.

По време на годините на войната модната къща Chanel се премества на улица Камбон, където остава и до ден днешен, точно в предната част на хотел Ritz.

До 1919 г. в Chanel има клиенти от целия свят. Мнозина носят нейните сака без яки, хлабавите прилепнали поли и дългите пуловери, жарсе и известният й моряшки костюм (пола + сако). Коко си подстригва косата много къса и винаги е с малка шапка и слънчеви очила.
Слабата момчешка фигура, късата коса, тенът, активният начин на живот и финансовата независимост правят Шанел идеалът за много жени.

През периода 1920-1930, Коко създава много тоалети, които влизат в историята на модата. В допълнение, през 1921 г., тя пуска на пазара известният си парфюм „Chanel No. 5“, както и открива магазин за бутикови аксесоари в Париж. През 1926 г. VOGUE оприличава универсалността и популярността на нейната „малка черна рокля“ на автомобила „Форд“. Въпреки огромният успех на моделите на Chanel през 1939 г. Коко затваря всичките си бутици и модната къща заради избухването на Втората световна война. Много модни дизайнери напуснали страната, но Коко остава в Париж.

След края на войната, Коко се премества да живее в Швейцария. В началото на 1950 г. тя осъзнава, че не можеше да седи безучастно и да гледа напредъка на Кристиян Диор, чийто модели стават все по-популярни. Много жени се възхищават на женствените рокли с тясна талия и широка пола, които в очите на Коко изглеждат остарели и неудобни.

Великата Коко Шанел се решава да се завърне и за пореден път да спаси жените от тежките драперии и стандарти за красота. През 1940 г. 71-годишната Габриел представя новата си колекция за висша мода. Въпреки това, слава и уважение дизайнерът трупа едва след 3 сезона. Коко подобрява своите класически модели и в резултат на това нейни клиенти стават най-богатите и най-известните жени в света. Костюмът „Chanel“ се превръща в символ на статуса на новото поколение – изработен от туид, с тясна пола, сако без яка, с ресни с дантела, златни копчета и кръпки по джобовете. Коко също така въвежда нови чанти, бижута и обувки. В последствие тя има изумителен успех!

През 1950-1960 г. тя сътрудничи на различни холивудски студия, облича звезди като Одри Хепбърн и Лиз Тейлър. През 1969 г. легендарната актриса Катрин Хепбърн изпълнява роклята на Шанел в бродуейския мюзикъл „Coco“.

10-ти януари 1971 г., На възраст от 88 години, легендарната модистка почива. От 1983 г., Карл Лагерфелд повежда модната къща Chanel и става нейн главен дизайнер.