Мода и Стил

Най-добрите модни моменти на Дейвид Бауи

60views

дейвид бауи

Неочаквана за целия свят бе новината, публикувана на официалната страница на Дейвид Бауи във Facebook, която бе потвърдена и от сина на музиканта – Дънкан Джоунс. “Дейвид Бауи почина днес, заобиколен от семейството си, след като води смела битка с рака в продължение на 18 месеца. Много от вас ще споделят тази загуба, но ние искаме да уважите правото на личен живот на семейството по време на скръбта”- се казва в изявлението. Миналата седмица, в деня на 69-тия си Рожден ден, Дейвид Бауи издаде 27-мия си поред студиен албум “Blackstar”.

С кариера, обхващаща шест десетилетия, Дейвид Бауи отдавна се е утвърдил като най-модната икона на поп културата. От появата си като монохромен тинейджър през 1960 г. и бляскавите безполови тоалети на експлозията в Зиги Стардъст през 1970 г., през последвалите романтични неокласически визии, Бауи е най-известен със своите резки стилови промени.

Стиловите промени на Дейвид Бауи

дейвид бауи

АНДРОГЕННА БОХЕМИЯ

Когато 60-те години бавно и славно стъпваха в ерата на 70-те и “Лятото на любовта”, 23-годишният Дейвид напълно възприема прогнозите на андрогенията, като се разхожда с ореол от дълга руса коса, шарена кожа и изражение, което блика от самосъзнаващ се*сапил. С този си вид, той грабна момента и привлече вниманието на света със своя странен, метален “Човек който продаде Светът” – албумът, който повлия на глем рока, определи предстоящото десетилетие и предначерта лавината от сай-фай, готик създателите (Siouxsie and the Banshees, The Cure, Gary Numan), които ще се появят много по-късно.

дейвид бауи

АВАНГАРДЕН КОСМИЧЕН САМУРАЙ

Със своята ярко оранжева коса и предпочитанието му към извънземния живот, ранните 70-е години видяха Дейвид Бауи да се развива в култовата персона Зиги Стардъст и постави началото на “The Spiders from Mars”. Човекът зад най-емблематичните тоалети на турнето по време на тази монументална ера е японският дизайнер Кансай Йамамото, чиито смели, иновативни творения помогнаха да утвърдят репутацията на Бауи като двуполова ненормална фигура в музиката. Странният черно-бял костюм на райета е визия, която направи краката му да изглеждат като че ли отказват да се подадат на законите на физиката. “Дейвид Бауи и аз комбинирахме световете на зрение и звук,” споделя Йамамото.

дейвид-бауи

КИЧОЗЕН ПИРАТ

Няма смисъл да обсъждаме основните стилове на  Дейвид Бауи, без включването на този пищен костюм на пират, който се превръща в запазената му марка през средата на 70-те години на миналия век. От неонови снопчетата, супер-тесен костюм с висока талия, карирана блуза и превръзка на окото – това е тоалетът, който въплъщава мистицизма на глем рока. “Винаги съм имал отблъскваща нужда да бъде нещо повече от човек,” веднъж коментира Бауи. “Чувствах се много хилав като човек. Помислих си: “Майната му! Искам да бъда свръхчовек.”” С този костюм няма как да не му повярваме.

дейвид-бауи

ПЕРФЕКТНОТО УДОВОЛСТВИЕ

Беше Оскар Уайлд, който каза: “Цигарата е най-съвършеното удоволствие, дава ти остро усещане, но те оставя незадоволен.” И въпреки, че той превръща пушенето в нещо готино, трудно е да се отрече, че Бауи изглежда много класно със запалената цигара в устата си. Костюма му в цвят горчица с двуредни копчета, бележи само един от класическите едноцветни костюми, включително – бебешко синьо, пастелно лимонен, мента и черно.

дейвид-бауи

НА ВИСОКИ ОБУВКИ

Също като другите андрогенни икони на ерата на глем рока, Дейвид Бауи изглежда абсолютно изумително с чифт високи обувки, особено при използването им да се разхождат по сцената. Снимката по-горе не е единственият път, когато той носи високи платформи, все пак. Той е известен също така и с дългите си ботуши над коляното, с къси черни обувки на висок ток и ярки червени лачени блок ботуши.