Street style

Street style мартенички – модерната Пенда

cherveno bqlo martenica street style

В България си имаме една много хубава традиция – да си раздаваме червено-бели мартаници за здраве. Разбира се, въображението на повечето търговци вече е успяло да ги превърне в истински гривни с мъниста и какви ли не сложни плетки. От екипа на LAZARA имаме голямо желание да ви окичим и вас с някоя оригинална червено-бяла гривна, но поради явни причини (виртуално пространство) нямаме тази възможност. Въпреки това,  решихме да ви снабдим с няколко снимки на street style мартенички – модерната Пенда и съпътстващите ги факти и описания свързани с празника на Баба Марта.

15 street style мартенички – визии в червено и бяло

street style mart bqlo cherveno penda pijo

1 март е прекрасен ден, събуждаш се сутрин и вече знаеш какво трябва да си облечеш – със сигурност нещо в бяло и червено в духа на празника.

street style martenica

Някои ентусиасти подготвят мартениците за близките още преди една седмица, за да може рано сутрин да ги окичат за здраве.

street style martenica bqlo cherveno

Други пък чакат в последния момент и се втурват към лавките и масите с червено-белите гривни, да си харесат нещо ново и интересно.

street style mart parvi cherveno

Някои държат изключително много на традиционната мартеница и никакви кичозности, като пайети и мъниста не ги впечатлява. Вълната е най-правилното решение!

stret style mart parvi martenica bqlo cherveno

Като деца си брояхме мартениците и се състезавахме кой има повече, сега вече мартениците ги считаме за излишен товар на ръцете си, които все се мокрят и влизат там където не им е работата (пример – храната).

bqlo cherveno martenica street style

Но, колкото и да се правим на пораснали, все пак стоим окичени с няколко червено-бели гривни, докато не видим първото цъфнало дърво.

cherveno bqlo pijo penda martenica street style

Всяка година си имаме една или две най-любими мартеници от най-любимите хора, които колкото и да ни пречат, оставяме да стоят по ръцете ни, защото … сантименталност – ето защо!

penda martenica street style bqlo cherveno

Легендата гласи, че Пенда била най-красивата мома в цялата околия. Тя е имала невероятно черни коси, а кожата й била най-бялата, която някой някога е виждал.

martenichka street style cherveno pijo penda

И къде сме тръгнали да ви разказваме за Пенда, без да споменем и Пижо? Разбира се, той бил запленен от нейната красота и й поискал ръката. Тя се съгласила и така заживели вечно и щастливо.

martenica bqlo cherveno street style

Фигурките на Пижо и Пенда символизират вечната любов и всяка година на 1-ви март са тук, за да ни напомнят, че любовта може да ни направи безсмъртни.

chervena roklq street style

От край време има нова традиция в България и тя е да се пише рано сутрин “Честита Баба Марта” във Фейсбук страницата.

street sytle cherveno bqlo cherno

Първоначално белият цвят е символизирал мъжкото начало, силата и светлината. По-късно, под въздействието на християнството, обозначава девственост и непорочност.

martenichka cherveno bqlo street style

Някога мартениците на китката се носели само от  децата, момите и младите булки.

cherveno bqlo street style martenica

Червеният цвят символизира здравето и предпазва от болести.

street style cherveno bqlo martenichka

Момите носят мартениците отляво, невестите — отдясно.