Цвят бордо в гардероба ви

цвят бордо

Най-модерният цвят на 2015 г., съгласно световния експерт в областта на цветовете Pantone се нарича Marsala (марсала) – един от най-дълбоките нюанси на червеното. Обичайното име на цвета е бордо, кестеняво, винено, тъмно-винено. Марсала е по същество същото бордо, само че малко по-кафяв оттенък.

цвят бордо

Думата “Бордо” като определение на името за цвета е използвано през 1891 г. Този тон е кръстен в чест на тъмно червеното френско вино от град Бордо. Цветът бордо се появява на редица благороднически цветя. Все пак в древността е бил смятан за цвета на императорите. От една страна, този цвят има светъл характер и изразява достойнство, сила, умереност, благочестието и щедрост. От друга страна, символизира естественост, обвиваща топлина, изтънченост и елегантност.

цвят бордо

Най-добре тази цветова комбинация се съчетава със сиви тонове, някои нюанси на зеленото (аспержи, маслинено, горчица, виридиян), кафяво и бежово (млечно-бялотоо, пясъчно, кестеново и тъмно кафяво), леките нюанси на розово и лилаво, както и корали, синьо, тюркоазно и лазурно. Без съмнение, този цвят може да заеме достойно място в дрехите, аксесоарите, грима и дизайна и интериора.

Цвят бордо – от подиумите в гардероба

цвят бордо

Цветът бордо е подобен на цвета на тръпчивото вино. Световните дизайнери показаха много нюанси на този цвят на тъмното червено. Но главният сред тях е марсалата. Emillio Pucci, Jean-Pierre Braganza, Charlotte Ronson, Elie Saab, Zimmermann заложиха в колекциите си по време на модните седмици на цели визии в сладкия винен цвят. 


цвят бордо

Zac Posen есен-зима 2015/2016

Марсалата играе главна рокля за студения сезон при Zac Posen, като брандът е заложил на свободни падащи макси рокли в тъмни и плътни цветове и  вълнени прави палта в типичния стил от 50-те години.

Марсалата в грима и ежедневието

цвят бордо

Модерната тенденция за 2015 г. е грим в цвят марсала, който превръща всяка една дама в провокативната фатална жена. Допълнителното червило в цвят бордо може да внесе доза драматизъм и страст към всяка една ваша визия.

цвят бордо

цвят бордо

цвят бордо

цвят бордо

цвят бордо