9 съвета за активна почивка по време на ваканция

ваканция

9 съвета за активна почивка по време на ваканция.

Според последни проучвания, хората губят по два дни от почивката си заради стрес при проверяване на служебни съобщения и имейли. Освен това прекарват поне по 15 минути дневно, мислейки за нещата, които имат да свършат в службата веднага, след като отпуската им свърши.

Харчим доста, за да прекараме 7-дневна почивка и обикновено я очакваме с нетърпение цяла година – нека да я направим възможно най-приятна! Тези съвети са за всички онези, които не знаят как да си почиват активно, защото напрегнатото ежедневие ги е научило винаги да бъдат “на щрек”. Лятото е тук – бъдете подготвени за него!

9 съвета за активна почивка по време на ваканция

  • Не запазвайте билет за къси разстояния, който е за час преди обяд.

Да пристигнете в 16:00 часа е по-добре, отколкото в 11:00 часа, макар да ви изглежда, че сте загубили голяма част от деня. Освен, че ще се наспите и ще съберете спокойно багажа си, няма да чакате дълго на гарата/летището и да се ядосвате, че сте забравили зарядното за телефона. И разбира се, вместо в 22:00 часа да сте вече в леглото, ще танцувате, похапвате и пийвате в някой бар.

  • Инвестирайте в такси от гарата до хотела.

Честно казано, нищо не е по-стресиращо от навигацията в горещата, непозната система на метрото или да се опитвате да разберете кой автобус да вземете, когато за първи път пристигнете някъде. Може и да ви излезе по-скъпо, но ще бъдете благодарни, когато пристигнете на желаното място бързо, без да хабите нерви и да  изглеждате като потна развалина.

  • Лоша идея е да се правят планове за първата вечер.

Дайте си почивка, не бързайте за никъде, разопаковайте. Отделете време да опознаете мястото или проспете целия ден, ако от това имате нужда. Ако да останете в стаята си ви прави щастливи – останете си там. Оползотворете времето за почивка, за да си починете от хора, от шумове, от стрес.

  • Забравете за дигиталния детокс.

Градски мит е, че само ако изключите телефона си и се откъснете от социалните медии ще си починете активно. Ако сте от онези хора, които по този начин ще се почувстват откъснати от всичко, а това ще им донесе повече стрес, отколкото, ако имат връзка със света, то тогава забравете за това. Разбира се, че не трябва да работите през цялата ваканция или да фокусирате вниманието си върху най-перфектната снимка, която да качите във фейсбук или инстаграм.  Половин час сутрин, за да погледнете отгоре получените имейли и да проверите новините на стената си в социалните мрежи е нещо, което спокойно може да си позволите.

  • Прочетете някоя скапана книга.

Дали плажът и ваканцията са времето и мястото, на което да четете “Екзистенциализмът е хуманизъм” на Жан-Пол Сартр? Е, може и да ви направи да изглеждате по-умни на пясъка, но по-добре вземете нещо по-леко за четене, което не изисква задълбочен анализ.

  • Поръчайте си още една “Пина колада”.

На ваканция сте! Ако през цялото време ще следите онова, което ядете или пиете, ще бъдете както скучна компания, така и недоволни от почивката. Поглезете се с всичко, което ви се иска. Ще ви се отрази добре.

  • Легнете си рано.

Това, че сте на различно място и няма да ставате за работа рано сутринта не означава, че всяка вечер трябва да палувате. Една дълга, продължителна вечеря, няколко чаши  хубаво вино и лягане преди полунощ ще означават, че ще се събудите с чувството за свежест и отпочиналост, сякаш сте почивали цял месец.

  • Пестете силите си.

Екскурзиите и обиколките могат да са чудесни, но по една на ден е достатъчно. Влаченето около музеи е интересно и обогатяващо, но не сте на екскурзионно училище. Давайте го по-спокойно.

  • Направете си сиеста.

Няколко чаши розе на обяд, последван от дрямка е не само ОК по време на ваканция. Това  е ваше право, не – това е ваша отговорност да направите точно нещата, които са ви приятни и ви позволяват да си починете активно. Защото така изглежда релаксиращата отпуска.

 

източник:elleuk.com

No Comments Yet

Comments are closed