Домашни любимци

Какво отключва агресията при кучетата

35views

agresiqta pri kuchetata prichini

Има различни причинители на агресията при кучетата. Ако домашният ви любимец реагира така на факторите, които ще изброим по-долу и не можете да се справите сами, по-добре потърсете професионална помощ от дресьор. Много кучета реагират агресивно ако са подложени на някакви манипулации и процедури. Например рязане на нокти, сресване, къпане. Посещение при ветеринар и извършване на очен или ушен преглед, поставяне на инжекции, поставяне върху кушетката за преглед и други подобни също могат да са причина за агресията при кучетата.

Причинители на кучешката агресия

kuche agresiq prichini

Често агресията при кучетата се проявява когато животното е станало майка. Всички бозайници имат майчински инстинкт. Чувстват се длъжни да защитят малкото си, особено когато покажете емоционални сигнали, които те разбират като заплашващи.

Много кучета смятат, че охраняването на дома и територията е тяхната мисия в живота. Жилищната собственост за тях е ценност, която трябва да бъде защитена на всяка цена.

Понеже кучетата са хищници по природа, чест причинител на агресия може да бъде рязко извършено движение от хора, животни или автомобили. Такъв тип движение го считат за заплаха понеже е непредвидимо.

Чувството за неудовлетвореност е друга често срещана причина за кучешка агресия. Става въпрос за предметите, които ги ограничават. Това може да е каишка или ограда, която му пречи да подуши друго куче например. Обикновено кучето първо започва да дава сигнали с лай, но ако не му обърнете внимание на време, то няма да се поколебае следващият път да използва захапката си, за да ви покаже, че трябва да му обърнете внимание.

Специфични групи от хора или хора с определени общи характеристики – мъже с бради, цветнокожи хората, малки деца, хора в проходилки или инвалидни колички, дори частни лица, носещи определен одеколон или парфюм.

Агресия към други кучета

agresiq kuche prichini

Когато става въпрос за агресия към други кучета, тогава причините са различни.

1. Интерсе*суална агресия – това е агресия към кучета от същия пол. Най-често срещана е при кучета, които са се*суално неактивни.

2. Има една специфична агресия, която може да се прояви, когато кучето не е социализирано с кучета от определено телосложение (големи, черни кучета например) или има спомен от негативно преживяване с куче от определено телосложение.

3. Кучетата, както и хората, не могат да толерират грубо поведение безкрайно дълго. Много кучета няма да се поколебаят да използват лая си или зъбите си, за да покажат на другото куче да отстъпи.

Изводът е, че домашните ви любимци могат да проявят агресия към стотици фактори, ситуации, хора, животни и предмети. Въпросът е да забележите фактите на време и да му отдадете необходимото внимание за коригиране на това държание.