Развлечения

Мантрите за пари, с които експертите живеят

мантрите

Мантрите за пари, в които експертите се кълнат, че работят, ще ви отнемат само по 10 минути дневно. Благодарение на тях, ще започнете да харчите по-малко пари, да печелите повече и да се чувствате повече “Zen” относно финансите си. Ето тайните, който ни разкриха няколко финансови експерти. Те работят при тях, така че може да им се доверите и да опитате дали  мантрите им за пари ще станат и вашите мантри за успех. Може да добавите към тях и индивидуалната мантра за богатство, която ви въздейства винаги. Повтаряйте си тези мантри за богатство всеки ден и сами ще се убедите във въздействието на всяка мантра за пари върху бюджета и начина ви на мислене.

Мантрите за пари са 7

мантрите

Мантра №1 – УПРАВЛЯВАЙ ФИНАНСИТЕ СИ ТАКА, КАКТО УПРАВЛЯВАШ СОЦИАЛНИЯ СИ ЖИВОТ.

Ако хвърлите един поглед в ежедневния календар на Алекса фон Тобел, може да видите “Питие с Джени“, точно преди “Плати сметката за кредитната карта.” Това е, защото основателката и главен изпълнителен директор на личния финансов сайта на жени LearnVest поставя напомняния в календара си за всичко – от вечеря до крайни дати за плащане на сметки. Тя също има отделен имейл адрес за финансово-свързаните неща – работен имейл, социален имейл и финансов имейл. Те й помагат да бъде организирана.

Мантра №2 – НАМЕРИ ПО-ГОЛЯМОТО “ДА”.

Карл Ричардс, чиито прости скици на сложни финансови концепции служат като основа за книгата му “Gap поведението: прости начини да спрем да правим глупости с парите си” констатира, че той може да спести малко повече, ако разбира причината да го прави. Например, като се опитвате да намалите разходите с допълнителни 50 цента за кафе – особено, ако това френското ви носи радост, това не е полезно. Но осъществяването на разговор с хазяина да намали наема ви със 100 кинта? Това определено ще има значение. “Мога да кажа “НЕ” на някои неща, защото имам по-голямо “ДА”, което ще ми донесе по-големи дивиденти и удовлетворение”, казва Ричардс.

Мантра №3 – АКО НЕ ПЕСТИШ, НЕ МОЖЕШ ДА ЗАБОГАТЕЕШ.

Намаляването на разходите е хубаво нещо и има много начини да се направя. В крайна сметка, обаче, ще ударите лимита (например, не трябва да се ядат омари всяка вечер, но нали трябва да се яде все пак). Въпреки това, няма ограничение за това колко можете да спечелите, твърди Рамит Сети в блога си “Ще ви науча как да бъдете богати”, базиран на една книга със същото име. Макар, че е лесно да се наложат никакви форми на икономии и спестяване, много хора пренебрегват възможността за вземане на повече пари, независимо дали чрез преговори за увеличение на заплатата или чрез намирането на начин за допълнителни доходи с помощта на някое ценно умение (Сети е видял много хора да си донасят по допълнително 1000 $ на месец, като предлагат своето ноу-хау относно PowerPoint, организиране и готвене).

Мантра №4 – ИЗТРЕЗНЕЙ БЕЗПЛАТНО ОТ ХАРЧЕНЕТО.

Може да помолите непознат да отбележи, паричните грешки, които извършвате, казва Дейв Джоунс, президент на Асоциацията на независимите консултантски агенции за потребителски кредит. И все пак, докато много си хора мислят, че финансовите плановици са само за супер-богатите, всъщност всеки може да използва безплатно услугите на кредитен консултант. Той ще има безкомпромисен поглед върху вашата ситуация и може да ви помогне да създадете бюджет и да работите шест месеца напред със стойността на разполагаемия доход, което според Джоунс е най-важното нещо, което можете да направите за вашите финанси.

Мантра №5 – КУПУВАЙ ПОВЕЧЕ ХУБАВИ МОМЕНТИ ВМЕСТО ХУБАВИ ВЕЩИ.

Джак Oтер, изпълнителен редактор на CBS MoneyWatch и автор на “Струва си … не си струва?: примери и печеливши отговори на строги финансови въпроси за живота, казва, че много малко хора си спомнят за живота си и съжаляват за нещата, които не си купили. Поведенческите икономисти са установили, че можете да получите много повече удоволствие от закупуването на опит/ преживяване (т.е. една седмица на плажа) срещу закупуването на неща (като диван).

Мантра №6 -НЕ ПРАВИ НИЩО УМНО.

Когато става въпрос за инвестиране, Адам Дейвидсън, съосновател и ко-водещ на “Planet Money” по NPR, съветва всеки, който се чувства нервен, да се отпусне. “Не обръщайте внимание на възходите и паденията“, казва той. “Струва пари, да се правят сделки и няма как да бъдете по-умни от последователността на пазара. В крайна сметка ще загубите. Ще направите много, много по-добре, ако следвате една проста, консервативна стратегия.”

Мантра №7 – ИЗЧАКАЙ ДЕН, ДВА…ИЛИ ТРИ.

Въпреки, че Мишел Сингълтъри, журналист от “Washington Post” знае, че трябва да се определи дали даден елемент е необходим или желан, преди да го купи  тя  използва трикове, които да й помогнат да си спомни мантрата, научена от баба й – да се изчака няколко дни, а и се оказва, че дори науката подкрепя методът “да се спи върху него”. Едно скорошно проучване, направено от психолози от Университета на Масачузетс Амхърст предполага, че сънят улеснява и подобрява познавателните умения като вземането на решения.

 

 

 

 

 

 

източник:oprah.com