интроверт

6 начина за оцеляване в офиса, пълен с екстроверти, които всеки интроверт трябва да знае.

Офиси с отворен план, групови брейнсторминг сесии, гръб до гръб служебни срещи, общи помещения, в които всеки говори по телефона, смее се високо или кашля – ако всичко това ви дразни и ви кара да поискате да се скриете от целя този шум и хаос, за да успеете да работите, вие вероятно сте просто един интроверт, който се бори да оцелее в работна среда, предназначена за екстровертите. Въпреки неотдавнашното покачване в осъзнаването на различията между интровертите и екстровертите, много фирми са все още болезнено бавни, за да се адаптират към тези данни и да помогнат на интровертите да се приспособят към работната среда.

Ето защо, преди да се оттеглите в банята, където да покрещите вътрешно в мълчание срещу безразличната вселена, вижте няколко начина как да се адаптирате към обстановката на работната среда, която не отговаря напълно подходящо на вашия темперамент.

6 начина за оцеляване на интроверт в офиса

 №1 – Прекарвайте време насаме, когато е възможно.

Разбира се, една от основните разлики между интровертите и ескстровертите е в това, че вторите се чувстват стимулирани, като взаимодействат с други хора, докато интровертите често се чувстват изчерпани от човешкото взаимодействие и се нуждаят от малко време за презареждане. Офис мястото – особено с отворен план, е предназначено за стимулиране на комуникацията и може да накара всеки екстроверт да се чувства така, като че ли няма къде да избяга, но все пак трябва да планира собствените си опции за уединение в ежедневието. Намирането на малко пространство или празна конферентна зала за прекарване на 15 минути тихо време насаме  или обяд навън, за да избягате от бъбривото настроение в стаята за почивка,  може да окаже огромна разлика върху психиката ви.

 №2 – Направете работното си място възможно най-комфортно и безопасно.

Какво ви утешава, когато изпитвате чувство на тревожност? Ако има място на бюрото ви, поставете някаква успокояваща зеленина, саксийни растения или изображения на любимите си спокойни места. Друг съвет за интроверт-подходящ декор, който ще допадне на книго-любителите: подреждането на любимите ви книги може да ви накара да се чувствате по-удобно и малко в сянка, сякаш сте вътре в малка библиотека, която създава нещо като импровизирана гранична линия между вас и вашите колеги.

     №3 – Предложете промяна в начините, по които се провеждат работните срещи.

Ако смятате, че отборът регулира как да се управляват служебните срещи и това не ви допада, опитайте да го промените. Например “Amazon” е приел тактика за започване на всяко заседание в мълчание, докато всеки прочете бележки от шест страници по темата за срещата. Всички присъстващи трябва да дочетат бележките, преди дори да отваря устата си, което измества фокуса директно върху дискусията, а не върху поведението на хората в срещата.

Интровертите също могат да виреят по-добре в по-малки групи, така че разделянето на голяма среща на групи от по две или три може да помогне на по-тихите хора да се чувстват комфортно при изразяване на мислите си.

     №4 – Използвайте слушалки и успокояващи звуци, за да се оттеглите в собствената си глава.

Част от силата на интровертите се крие в способността им да се съсредоточават и да работят усърдно и независимо от поставените задачи. Ако шумът и тракането в офиса правят невъзможно концентрирането ви, използвайте чифт шумоизолиращи слушалки, фон на бял шум или звуци от природата, които да отговарят на вашите специфични нужди като освобождаване от стреса, насърчаване на творчеството, концентрация и т.н.

     №5 – Не забравяйте приятелската система.

Тя е работила в училищния автобус по време на екскурзии и продължава да работи и днес с напълно порасналите ви колеги. Намерете си приятел! Взаимодействието с един човек е много по-лесно за интроверта, така че направете смислена връзка с един колега, който може да ви помогне да навигирате някои от по-тревожните, индуциращи ситуации. Дори само едно приятелско присъствие ще облекчи дискомфорта на големите групови работни или социални събития, където ще трябва да покажете лицето си.

     №6 – Преструвайте се понякога.

Няма нужда да спирате вашите естествени инстинкти или дарби, но ако сте в среда, където екстровертната чувствителност е доминирана (и най-добре възнаграден), тя може да ви помогне, ако просто се преструвате понякога. Един интровертен тип може да си  постави, например, за цел да “действа като екстроверт пет пъти на ден.” Ако пет пъти на ден ви изглежда твърде амбициозно, започнете с по едно такова усилие на ден, за да общувате с колегите или може би дори да водите една малка среща. В крайна сметка (ако продължите и си дадете достатъчно време за презареждане), екстровертното ви поведение ще ви кара да се чувствате  по-естествено.

източник:popsugar.com