По женски

Полезно за душата – насаме със себе си

полезно за душата

Да бъдете насаме със себе си от време на време е полезно за душата и ценно преживяване. Да, компанията на близките и любими хора е приятен начин за общуване, но колкото и да е интересно да бъдете с тях, понякога именно минутите, в които чувате своите мисли и усещате дълбоките си желания ви дават възможност да премислите или осъзнаете живота си. Да го погледнете от различен ъгъл, да се освежите и да продължите напред. Винаги, когато имате възможност – независимо дали за един час или за кратко бягство на път, останете в собствената си компания и вижте ефекта.

9 причини защо е полезно за душата да сте насаме със себе си

полезно за душата

  1. Времето на саме ви дава възможност да помислите

Животът може да бъде истинска лудница понякога – в добрия или лошия смисъл на думата и на моменти е трудно да овладеете нещата в целия хаос. Да бъдете насаме със себе си означава да помислите за важните събития и за организирането на чувствата си за нещата, които се случват. Без това може да изпаднете в кръговрата, в който всички ние се опитваме да жонглираме психически, а това може да предизвика допълнително безпокойство и стрес.

   2.  Можете  да бъдете креативни

Няма нищо друго като това да си поставите слушалките в ушите, да пуснете любима музика и да излезете на разходка. Без значение дали сте писател, артист, музикант или софтуерен инженер – всички ние имаме творчески контакти и  трябва да ги отглеждаме толкова, колкото можем. Бъдейки себе си ви мотивира и дава възможност да отворите съзнанието и да изследвате нови идеи. А след това да приложите тези идеи в употреба.

  3.  Можете да презаредите, докато сте насаме със себе си

Да бъдете заобиколени от други хора може да бъде едновременно вълнуващо и изтощително. Да следите всичко, което се случва около вас изисква цялото ви внимание. Социализирането по време на работа и с приятели определено е нещо положително, но то също може да бъде усещано източване на сили и енергия. Когато сте  насаме със себе си може да използвате тишината, за да  “презаредите батериите” си. Важно е да го правите, за да може следващият път, когато сте около хората да се чувствате свежи, по-енергични и готови за взаимодействие.

   4.  Можете да опознаете себе си по-добре насаме

Спокойно може да признаете дълбоките си чувства или страхове пред себе си и да ги осъзнаете. Да помислите какво искате и какво – не. Да проумеете нещата, които ви стимулират или препъват. Колкото повече време прекарвате насаме със себе си, толкова повече ще откриете колко невероятно човешко същество сте.

  5.   Ставате по-независима

Когато сте сама, нямате опция да разчитате или зависите от нечия  помощ, съвет или мнение, освен от собствените си. Вие ръководите нещата и макар да бъде плашещо понякога, това означава, че ставате по-самостоятелна. А това е нещо чудесно. Да бъдеш независима, означава да си самоуверена, а кога, ако не сега и кой, ако не ти?

    6. Виждате и чувате неща, които не сте забелязвали преди това

Често говорим безсмислени неща с хората, просто за да запълним тишината, но когато мълчим може да чуем и видим  неща, които иначе не бихме забелязали. Способни сме да оценим малките неща в живота, защото не ги пропускаме. Времето насаме със себе си може да ви помогне да обърнете внимание на тези важни моменти.

   7. Правите това, което искате

Не се налага да се съобразявате или да правите компромиси с някого като се започне от това къде да се храните, кой филм да гледате или какви забележителности да разгледате по време на екскурзията. Може да прекарате цялото време точно така, както искате и докато приятната компания е “добре дошла”, самостоятелните приключения са не по-малко вълнуващи и удовлетворяващи.

   8. По-продуктивни сте

Когато не ви разсейват е много по-лесно да се справите с повече задачи. Ето защо времето насаме със себе си може да ви направи по-продуктивни.

  9.  Оценявате хората в живота си

Липсата прави сърцето по-нежно и копнеещо. Времето, прекарано далеч от хората в живота ви, може да ви накара да осъзнаете колко важни и ценни са за вас. Това прекъсване може да поднови вълнението ви да прекарвате време с хората, които ви интересуват най-много и да се завърнете много по-щастливи и ентусиазирани да ги видите.