По женски

Връзка на работното място – За и Против

vrazka na rabotnoto mqsto

Ако всяка сутрин се радвате да ходите на работа и за вас това е равностойно на празник, причината за това най-вероятно не е вашата огромна преданост към работодателя. По-скоро вие принадлежите към тези 38% – 56% (според статистиката от различни източници) служители, при които любовта се е наместила не къде да е, а точно на работното място. Какво става ако любимият е ваш колега и с какво рискувате като влизате в една романтична връзка между офис стените? Да видим кои са нещата “За” и кои “Против” в служебния романс.

Връзка на работното място – “За” и “Против”

vrazka v ofisa

ЗА – ако се познавате добре

След няколко десетки съвместни презентации, заседания и екскурзии, може да изглежда, като че ли знаете всичко един за друг и най-важното е, че никога няма да скучаете един с друг, благодарение на общата работа. От друга страна, много трудности и радости също ще са ви общи. Големият плюс на цялата ситуация е, че ще сте проучили характера на избраника ви от по-рано.

Противочевидни отношения пред колегите

Може колкото си искате да си въобразявате, че вие и вашият възлюбен можете да участвате в сюжет на игрален филм, но дори не се съмнявайте, че за вашите взаимоотношения знае дори стажанта от счетоводството, чието име вие даже не си спомняте. Отношенията между колегите е нещо като сериал или по-скоро реалити шоу на живо и като правило за “зрителите” (т.е. колегите ви) няма нищо по-сладко от това да обсъждат “последния епизод”. Така че бъдете готови мъжки да приемете този факт, че вашите отношение ще станат обект на непрестанно наблюдение и безкрайни клюки.

За – вие сте неразделни

По време на проучванията, проведени с цел да определят причините за офис романсите, много от участниците разкриват, че за тях подобна връзка е просто удобна. И наистина, ако връзката е извън офиса, то през деня двойката е разделена и се срещат само вечерта или само през уикенда, а да се радвате на общуването с колеги, можете през целия ден. Това е силен аргумент предвид, че една трета от живота си ние прекарваме в работа.

Против – рискът да се излъжете

Колкото да не искаме да мислим за това, зад красивите ухажвания на колегите в повечето случаи се крие само една цел. Опитайте се за момент да оцените ситуацията хладнокръвно – не се ли опитва вашият поклонник да ви “забие”, за да получи повишение или важна информация за контакти и подобни на пръв поглед параноични мисли. Доверете се на интуицията си и бъдете внимателни, не бързайте и внимателно наблюдавайте поведението на господина – за искреността на чувствата му, времето ще покаже.

За – ръст на ефективността

Колкото и да е удивително, романтичните отношения на работното място много често не вредят толкова, а напротив помагат на качествената работа – щастливо влюбените са пълни с енергия и ентусиазъм и са готови да обръщат планини. В някои професионални сфери връзките между колегите даже се поощряват – ярък пример за това са полицейските и разузнавателните служби в САЩ. Ръководството на тези организации са убедени, че техните сътрудници се явяват като идеален партньор, тъй като знаят тънкостите на техния занаят.

Против – риск за кариерата

Сравнявайки всички точки на “За или Против”, вземете предвид, че романтичните отношения с колега може не толкова да повиши, но и напротив, мощно да понижи ефективността на вашата работа, а понякога даже това може да ви струва кариерата. Представете си колко зле би ви повлиява една раздяла, а сега си представете подобен край и причинителя на вашите емоционални негативи през цялото време да е пред вас? Не особено приятно, да не говорим за продуктивно! Ето защо са толкова популярни практиките наречени “Love contracts” – това са споразумения, сключени между управляващото дружество и страстните колеги, в които са включени елементи за етика на работното място, тайм мениджмънт и участие в съвместни проекти.