Пътешествия

Дюселдорф – тъмна бира и красива архитектура

duseldorf kula shlosturm

Дюселдорф е град в Западна Германия. Той е един от икономическите центрове на страната и е разположен по протежение на река Рейн. Градът се гордее с факта, че успява да забавлява посетителите си, независимо от разнообразни им интереси.

Дюселдорф –  “стар” и “нов” град

duseldorf pebbles pristanishte

Градът е бил до голяма степен разрушен през Втората световна война и са останали много малко стари сгради. Хората, които се интересуват от модерна архитектура, обаче ще трябва да отделят доста време, за да разгледат всичко в Дюселдорф.

Най-интересните места и забележителности в града

duseldorf alstrad kashta

Старият град (Altstadt) в Дюселдорф е място, на което задължително трябва да се отбиете. Той е почти напълно унищожен по време на Втората световна война, той е възстановен според историческите планове за създаването му, поради което в момента изглежда като истински исторически град. Днес старият град е популярен търговски център, а през нощта и почивните дни се превръща в така нареченият “най-дълг бар на света”. В рамките един километър ще намерите около 260 бара, кафенета и уютни пивоварни къщи.

duseldorf pivovarna kashta alstrad

Мястото е дом на “Altbier” – най-ферментиралата тъмна бира. Казват, че вкусът и е най-добрият. Не се изненадвайте, ако чашата ви за бира е празна, следващата бира дойде без дори да сте я поръчали. Много често и първата бира пристига без предварителна поръчка. И един малък жокер – никога не си поръчвайте светла бира, по това ще разберат, че сте чужденец, а там чужденците не са уважавани. Може да имате неприятности.

duseldorf chasovnikova kula ulica

Часовниковата кула в Дюселдорф (Pegeluhr) е разположена на брега на река Рейн. Освен часа, кулата показва и текущото ниво на водата в реката.

duseldorf pristanishte lodki sgradi

Гледайки пристанището Medien Hafen ще разберете, че града не просто е започнал всичко на ново след разрушението му, но и е успял да го пригоди към съвременните нужди на плавателните съдове и техните собственици.

duseldporf ulica konigsale

Какво би бил Дюселдорф без улица Königsallee? Това е повече от просто улица. Място за пазаруване, където е разположен търговския център на града. Уникалността на сградата е основната причина за изграждането на образа на елегантна търговска дестинация с изтънчен начин на живот в града.

zamak Kaiserpfalz duseldorf

Kaiserswerth е местност разположена в северната част на Дюселдорф. Заслужава си пътуването до там по всяко време на годината. Красива е със своите очарователни барокови къщи от XVII и XVIII век. Живописните руини на “Kaiserpfalz” (легендарния императорски дворец на Фридрих Барбароса) се намират непосредствено до брега на река Рейн.

zamak dvorec benrath

Дворецът Benrath и паркът Park The Corps de Logis се състои от три крила. Построен е за палатинския курфюрст* Карл Теодор. Завършен е през 1770 г. Той е цяло произведение на изкуството, което обединява архитектура и природа в една концепция. Класиран е като един от най-красивите дворци на Рококо епохата.

*Курфюрстите са членове на избирателната колегия на Свещената Римска империя, имаща функцията да избира германски император. От XV век нататък изборът често е формално потвърждение на фактически династичното наследяване на поста.

Ето ги и останалите забележителности в снимки.

duseldorf reka alstadt

Червената “къща на козирога” от стъкло

duseldorf chervena kashta sgrada staklo

Архитектурното постижение на Frank Owen Gehry

duseldorf sgrada gehry

Река Рейн и фонтан

duseldorf reka fontan darveta