ерусалим

Ерусалим е известна туристическа дестинация, не само за религиозен (поклонически) туризъм. Не е тайна, че на около 10 кв. километра площ в стария град, са разположени светини на три религии: стената на плача, втората по големина джамия в света и голгота (Божи гроб). В града се намира и третия по големина в света археологически музей и мемориала на Холокоста „Як Вашем”.

Пътуване към Ерусалим, Израел

ерусалим

Когато пътувате за Ерусалим, Израел трябва да знаете, че пропускателния режим на летище „Бен Гурион” в Тел Авив е изключително строг. Ако имате покана от местен жител или организация, добре е да носите копие от нея със себе си при кацането. Млади служители по сигурността могат по всяко едно време да ви спрат и да започнат да ви разпитват за целта на посещението ви и къде ще отседнете. От летището до града има както автобуси, таксита, така и градски влак, който спира на възловите места в Тел Авив.
Хотелите в Тел Авив са всякакви – има скъпи и евтини. За около 100 лева на вечер може да се намери стая в приличен хотел със закуска. За предпочитане е да се отсяда в Тел Авив – Яфо.

Как да стигнем до Ерусалим, Израел

ерусалим

Транспорта е изключително добре организиран. До Ерусалим има както железопътен, така и автобусен транспорт. От съображения за сигурност, властите могат да ограничат временно достъпа на туристи до стария град. Посещението на този град с тръгване от Тел Авив е изключително приключение. Пътуването с автобус става по магистрала и е за около час. По пътя се виждат останки от втората световна война, напомнящи на нацисткото нашествие по тези земи, когато Израел не е съществувал. Пътуването е сякаш връщане във времето. Още по пътя се усеща духа на старинното и запазеното през вековете. Не може да не ви направи впечатление и, че вместо знак „STOP” има една опъната ръчичка. Напук на всички представи за тази част на света има зеленина навсякъде. Освен иврит и английски, в Израел се говори и руски език. Ако ви предстои пътуване до тази дестинация се насладете възможно на най-много забележителности и духа на града.

ерусалим

erusalim

ерусалим

erusalim

ерусалим

ерусалим

ерусалим

ерусалим
ерусалим