Пътешествия

Мюнхен – столицата на Бавария

munhen olimpiiski stadion

Мюнхен е столицата и най-големият град на германската провинция Бавария. Разположен на брега на река Изар, северно от Баварските Алпи, той е третият по големина град в Германия, след Берлин и Хамбург. Населението му наброява 1.490 милиона души, а ако прибавим и населението от районите около него е 5.6 милиона души.

Мюнхен “от монасите”

munhen park hohgaten gradina

Името на града произлиза от старонемски, от думата Munichen, която означава “от монасите”. Измислена е от монасите от Бенедиктинския орден, които избягали в манастир на мястото, което по-късно се превръща в Стария град на Мюнхен. Оттам идва и символът на монахът изобразен върху герба на града.

Архитектурни и исторически забележителности

munhen ploshtad marienplatz

Що се отнася до архитектурата, Мюнхен е смесица от исторически сгради и модерна архитектура. Градът успява да възстанови руините на своите исторически сгради, докато създава нови архитектурни постижения. Проучване проведено от National Geographic Traveler за най-предпочитани исторически дестинации сред пътуващите, градът успява да се нареди на 30-то място от общо 100.

munhen carkva peterkirche

Петерскирхе (The Peterskirche) близо до Мариенплац (Marienplatz ) е най-старата църква на центъра на града. За първи път е построена по времето на романския период. Намира се в центъра на ранното монашеско селище в Мюнхен преди официалното основаване на града през 1158 г.

munhen carkva Heiliggeistkirche

Близо до нея е готическата църква Heiliggeistkirche (Църквата на Светия Дух), която е направена в бароков стил през 1724 г. Поглеждайки надолу от нея ще видите Viktualienmarkt – най-популярният пазар на града.

munhen carkva frauenkirche

Фрауенкирхе (The Frauenkirche) е най-известната сграда в центъра на града, която служи за катедрала на епархията в Мюнхен и Фрайзинг. Близката Michaelskirche е най-голямата възрожденска църква на север от Алпите.

munhen bazilika Theatinerkirche

Theatinerkirche е базилика в италианско-бароков стил, който има голямо влияние върху Южно-немската барокова архитектура.

munhen dvorcov kompleks residenz

Големият дворцов комплекс Residenz (построен през 1385) на ръба на Стария град на Мюнхен се нарежда сред най-значимите музеи с уникален интериор в Европа. В него се помещава също съкровищницата и прекрасния рококо Cuvilliés Theatre.

munhen dvorec muzei residenz

Residenz е най-големият градски дворец в Германия и днес е отворен за посетители, за да покаже своята архитектура, стайни украшения и бивши царски колекции.

munhen opera terasi zavesi

В съседство до комплекса е неокласическата опера и Народният театър. Все още съществуват бароковите и неокласически имения, между които Palais Porcia, Pale Preysing, Pale Holnstein и Prinz-Carl-Palais. Всички те са разположени в близост до дворцовия комплекс, както и Alte Hof, средновековен замък и първата резиденция на херцозите Wittelsbach в Мюнхен.

munhen zavod bmv muzei

munhen oktoberfest