Новите седем чудеса на света

sedemte chudesa Petra Jordaniq

Изборът на новите седем чудеса на света е инициатива, започнала през 2000 г. като проект, в който целта е да се селектират 7 от 200 съществуващи паметника. Проучването е измислено от канадо-швейцарецът Бернар Вебер и организираната от него фондация “Новите седем чудеса” със седалище в Цюрих, Швейцария. Победителите са обявени на 7 юли 2007 г. в Лисабон. През 2007 г. повече от 100 милиона души гласуваха за избора на новите седем чудеса на света. Това са седемте победители представляващи глобалното наследство.

Уникалните седем чудеса на света

sedem chudesa velikata kitaiska stena kitai

Велика китайска стена в Китай е построена между V и XVI век преди Христа и е едно от новите седем чудеса на света. Създадена е с укрепителна цел, да защитава границите на китайската империя от нахлуването на монголците. Голямата стена всъщност е поредица от няколко стени с размер около 6,5 км., което я прави най-дългата постройка създадена от човешка ръка.

Бихте ли си направили пътешествие до някое от новите седем чудеса на света

sedem chudesa statuq isus hristos braziliq rio de janeiro

Статуята на Исус Христос в Рио де Жанейро, Бразилия е в Арт Деко стил и е част от новите седем чудеса на света. Надвиснала над бразилците от планината Корковадо, тя е с внушаваща благоговение архитектура, символ на вечна благословия. Проектирана е през 1931 г. от Хейтор да Силва КОста, висока 130 метра, стоманобетонна, струва приблизително 250,000 долара. Голяма част от парите са били набавени чрез дарения. Статуята днес е икона на Рио и Бразилия.

sedem chudesa machu pikchu peru

Мачу Пикчу се намира в Перу, пазещ загатката за изчезването на инките, влиза в класацията на новите седем чудеса на света. Градът на инките е построен между два върха на извисяващите се Анди. Смята се от учените, че е бил свещен археологически център за близката столица на инките Куско. Построен на върха на империята на инките в средата на 1400 г. Мястото е останало неизвестно за местните жители до 1911 г., когато е открито от археолога Хирам Бингам. До местността може да се стигне само пеша, с влак или с хеликоптер.

sedemte chudesa piramida chichen Itza meksiko iukatan

Това е Чичен Ица, археологически обект в северната част на полуостров Юкатан, Мексико. Гениалността и адаптивността на културата на маите може да се види в прекрасните руини на Чичен Ица. Този внушителен град, търговски център за дрехи, роби, мед и сол, е бил процъфтяващ от между годините 800-1200, действал е като политически и икономически център на цивилизацията на маите. Най-известните руини на това място са Ел Каракол (El Caracol), която е била астрономическа обсерватория.

sedemte chudesa kolizeum rim italiq

Римският Колизеум в Италия се слави като най-старинната икона на държавата. Построен е между 70 и 80 година след Христа, функционирал е за около 500 години. В елипсовидната архитектурна постройка са могли да седнат близо 50 000 зрители, за да гледат гладиаторските боеве, както и други публични спектакли, включително животински лов и екзекуции. Земетресение разрушава част от Колизеума, но другите му части остават отворени за туристи. Внушителната му архитектура все още предизвиква респект и оказва сериозно влияние върху изграждането на съвременните амфитеатри.

sedemte chudesa Taj Mahal India

Тадж Махал в Индия е мавзолей, изграден специално за съпругата на император Шах Джахан. Построен е между 1632 и 1648 година. Счита се за най-съвършения образец на мюсюлманското изкуството в Индия. Мраморната постройка е съвкупност от редица архитектурни стилове, включително персийски, ислямски, турски и индийски. Тадж Махал притежава също красиви градини, пътеки, цветни лехи и басейн.

sedemte chudesa ruini petra iordaniq skali

Древният град Петра в Йордания е обявен за световно културно наследство през 1985 г. Бил е столица на империята Набатаеан на цар Арета IV и най-вероятно е била в разцвета си 40 година след Христа. Жителите на тази цивилизация се оказват основоположниците на технологиите свързани с  вода. Изграждали са сложни тунели и водни камери, които помогнали за създаването на псевдо-оазис. Редица невероятни структури, част от които са издълбаният в скалата амфитеатър с 4000 седящи места и манастира Ел Деир помагат на мястото да стане известно.