Природни феномени, които спират дъха

феномени

15 снимки на природни феномени, които изглеждат толкова нелогични и нереални, че ще ви изумят.

Природата обича да показва властта и величието си и когато го прави, това често внушава благоговение в обикновените хора. Като че ли по този начин тя за пореден път ни напомня, че въпреки постиженията ни цивилизацията, хората сме само едни малки същества, неспособни никога напълно да усвоим или пресъздадем изкуствено естествения природен свят около нас.
Вижте тези 15 снимки на природни феномени, които са толкова красиви и невероятни, че може да ви бъде трудно да повярвате, че тези явления действително съществуват около вас, докато не се убедите лично в това със собствените си очи.

Природни феномени, които спират дъха

феномени

Движещите се скали в Долината на мъртвите.

В една необитаема долина в САЩ е възможно да се наблюдава един наистина уникален геоложки феномен: фрагменти от скали, които се движат по гладката почва привидно от само себе си, оставяйки дълги следи в земята зад тях. Учените са изследвали мистериозните скали от 1970 г. насам. Някои от тях са развили една основна теория, с която да обяснят какво се случва. Хипотезата е, че вихрите, които се образуват над близкото езеро, бутат скалите покрай малките парчета лед, които се появяват през нощта.

феномени

Светещите пещери в Нова Зеландия.

Светещите пещери Waitomo са една от най-завладяващите забележителности в Нова Зеландия. Представете си едно плаване с лодка по протежението на тиха подводна река, а скалните образувания над вас са изпъстрени с гъсти съзвездия от светулки в тюркоаз цвят. Впечатлението е такова, като че пътувате през дълбините на космоса, но сте на земята.

феномени

Окото на Сахара.

Структурата Richat е геоложка формация с ширина 50 км, която прилича на гигантско око, погледнато от космоса – добре оформено с ирис и зеница. То някога е било използвано като отправна точка за астронавтите, поради факта, че се откроява толкова поразително от всичко друго в африканската пустиня.

феномени

Огнена дъга.

Огнената дъга е рядък оптичен ефект, който се появява, когато лъчите на слънцето са пречупени през ледените кристали в облаците високо над Земята. Те се виждат най-често през лятото, когато слънцето е високо на хоризонта.

феномени

Въртящи се гръмотевични бури.

Въртящата гръмотевична буря или “суперклетката” е много рядък, но изключително опасен вид буря, която се получава, когато студен и сух въздух се сблъсква с тропически топъл въздух. Най-широко разпространена е в големите равнини на САЩ, в така наречената торнадо долина.

феномени

Марсианският ландшаф на Намибия.

Това не е наистина същият пейзаж като на Марс, но е много подобен. Мумифицираните акациеви дървета стоят на фона на най-високите пясъчни дюни в света, поразително красиви с техния ярко оранжев цвят. Дърветата са напълно сухи.

феномени

Гигантските ледени пещери.

Тези невероятни ледени пещери в Исландия са резултат от много години естествена активност. Стените на пещерите стават по-тънки, когато температурата се увеличава, а слънчевата светлина превръща цвета им в подобен на скъпоценни камъни. Красотата на това място е просто поразителна.

феномени

Дъгата на духовете в Шотландия.

Този магически изглеждащ ореол се нарича “fogbow”. Прилича на дъга, но без дъждовни капки, които да се отразяват от слънчевата светлина. Вместо това, fogbow е резултат от водни капчици, които стават суспендирани в мъглата. Капките тук са много по-малки, отколкото дъждовните капки, затова цветовете са бледи. Въпреки това, тази “дъга призрак” е един наистина внушаващ благоговение природен  феномен!

феномени

Реката с цветовете на дъгата.

Реката Caño Cristales в Колумбия изглежда точно като всяка друга през първата половина на годината. Но след това, между юни и декември, гя придобива чудни многоцветни оттенъци. Различните видове водорасли, които са засегнати от промяната на времето, променят цвета си, обръщайки се в нюанси на червено, тъмно синьо, жълто, оранжево и зелено. Местните хораянаричат  “реката на петте цвята”.

феномени

Зеленото езеро.

Това езеро в Австрия, което има невероятно бистъра изумрудена вода, постоянно се променя по размер и дълбочина. През зимата то сприлича на голяма локва, с дълбочина едва 1-2 метра в диаметър.  През лятото обаче, дълбочината му достига 12 метра и заедно с част от парка около него – с неговите пътеки, мостове и пейки – прилича на изгубения свят на Атлантида. Това е фантастично място за гмуркачите.

феномени

Сянката на гигантската мечка.

Сянката на мечка се появява само два пъти годишно в планините на Северна Каролина, САЩ, “носейки” със себе си голям брой туристи. Може да се види всеки ден в продължение на не повече от половин час и то само от края на октомври до началото на ноември и от средата на февруари до началото на март.

феномени

Пашкулени дървета.

Тези фантастични пашкулени дървета са се появили в Пакистан след ужасното наводнение през 2010 г. Милиони паяци се покачили на дърветата, за да се спасят от прииждащите води, оплитайки всеки сантиметър от листата с техните копринени платна.

феномени

Кози върху арганови дървета.

Пасищата са най-обикновеното нещо, което можете да видите в провинцията на Мароко. Също така е най-обикновено да видите цели стада кози, покатерили се върху аргановите дървета, които растат из полетата, за да се угощават с плодовете им. Тзи гледка винаги успява да впечатли туристите.

феномени

Розовото езеро.

Езерото Хилиър, разположено в югозападната част на Австралия, е може би едно от най-впечатляващите места на планетата. То запазва своя розов цвят през цялата година, независимо от температурата, а водата в него изглежда по същия начин, дори когато е бутилирана. Вярва се, цветът е продукт на микроорганизмите, живеещи във водата. Плуването в езерото е напълно безопасно.

феномени

Милиони раци мигриращи до морето.

Всяка година около 43 милиона раци от остров Christmas Island се придвижват до брега на океана, за да снесат яйцата си. Местните власти затварят по-голямата част от пътищата на острова в продължение на седмица, за да им позволят да направят пътуването си.

феномени

Синият вулкан.

Вулканът Ijen в Индонезия изхвърля потоци от синя лава. Това е резултат от изгарянето на серен диоксид, който е с температура 600 ° С.

източник:brightside.me

Comments are closed.