Пътешествия

Развълнувайте душата си в Дубровник

dubrovnik skali kashti

За да ви помогнем с планирането на разходката ви в Дубровник, ще ви покажем 10 от най-интересните неща, които можете да правите в града. По-особеното в този списък е, че няма манастири и църкви в него.

Развълнувайте душата си в Дубровник

dubrovnik skali pristanishte lodki

1. Подканваме ви да се разходите по градските стени. Ако попитате някой в местен в града какво да правите, това ще е първото нещо, което ще ви кажат. Ще получите зашеметяваща  гледка към морето и червените покриви на стария град.

dubrovnik pristanishte cherveni kashti steni kamani

2. По време на разходката ви покрай стените вероятно ще забележите, че много малко хора има във водата. Въпреки това, трябва да се присъедините към тях. На няколко места има стълби, по които ще можете да се изкачите на излизане от водата. Ако сте смели, пробвайте да скочите от една от най-големите скали. Ще видите града от друг ъгъл. Имайте предвид, че местата там не са с плитки води, така че е по-подходящо за тренирани плувци.

dubrovnik bar skali masi

3. Препоръчваме да пийнете по 1-2 питиета (е добре де, “колкото душа ви сака”) на бара, намиращ се върху скалата. Те са буквално вдълбани в скалата и лесно ще ги пропуснете, ако не се заглеждате по-внимателно. По-интересното е, че не разполагат с тоалетни, така че най-вероятно ще се наложи да останете само за по питие или две.

dubrovnik leten teatar lindo

4. Вижте шоуто на фолклорна формация Lindo. Те изпълняват традиционни танци и песни в откритият летен театър близо плаж Banje.

dubrovnik lift planina kashti

5. Използвайте кабинковия лифт и стигнете до планината SRĐ. На върха на хълма Srđ ще видите култовата снимка от повечето картички на града. Препоръчваме да се изкачите точно преди залеза.

Дубровник – перлата на Адриатика

dubrovnik plaj banje more

6. Посетете красивите плажове на Дубровник. Най-лесно ще намерите плажа Banje, източно от Плоче порта. Фин бял пясък и кристално чиста вода го правят незабравим. Ако искате да сте по-близо до природата, Дубровник има и няколко нудистки плажа – Plat, Cava или Lokrum.

 

dubrovnik kashti ostrov lodka

7. Наградете се с обиколка с лодка. Ще имате възможност да посетите няколко различни места. Единият вариант е кратка обиколка около остров Локрум, или близките острови Елафити. Можете да се забавлявате на пиратски кораб. Без значение кое ще изберете, няма да забравите преживяното.

dubrovnik vino

8. Опитайте хърватското вино. Полуостровът Пелешац е известен с вкусното грозде, което отглеждат местните. В резултат на това можете да опитате няколко изненадващо вкусни вина. Няколко бара в Стария град предлагат дегустация на различни видове.

dubrovnik kaqk lodka ostrov lokrum

9. Вдигнете адреналина с каяк около остров Локрум. Ако приключенския дух е във вас, време е да си наемете каяк за една обиколка. Ще видите красиви пещери, където можете да се спрете за няколко снимки или гмуркане.

izlojba snimki dubrovnik

10. “Изживейте” историята на града. Попитайте някой местен за историята на града. Всички знаем, че Хърватия е участвала във войната в началото на 90-те години, но е по-вълнуващо когато някой местен старец ви я разкаже. War Photo Limited е изложбен център, в който са показани много автентични снимки, чрез който местните се опитват да вдигне романтичният воал от войната и да покажат каква е била действителността. Всеки, който посети Дубровник трябва да ги види.

sgradi ulici plochki