Пътешествия

Синята лагуна в Исландия

islandiq sinq laguna fotografiq spa terapiq

Синята лагуна в Исландия е едно от първите SPA селища в света, което е посещавано целогодишно от  хиляди души. Те  идват тук, за да възстановят връзката си с природата и да се насладят на живописната красота и чист, свеж въздух, докато релаксират в топлата геотермална морска вода. Още със стъпването си на това място ще почувствате топлото посрещане на един природно студен град, което е доказателство, че понякога парадоксите на природата ни предлагат уникални преживявания. Едва ли има град, в който топлина и студ да си съжителстват така добре, както в  най-северната столица на планетата Рейкявик. Геотермалните извори позволяват на този прекрасен град да съществува, въпреки ниските температури на въздуха.

Синята лагуна в Исландия – парадокс на природата

sinq laguna fotografiq islandiq zalez

Солената вода в Синята лагуна в Исландия извира от 2000 м. под земната повърхност и е естествено затоплена. Температурата в най-ниската точка е 240°C, а налягането е около 36 пъти по-високо от това на повърхността на земята. По пътя си към повърхността, водата се среща с магмени образования, като от допира си с тях поема повечето си лечебни сили извличайки природни минерали. Особено високо е ниво на силиций. Концентрацията на сол във водата е 2.5%, което е около 1/3 от на тази на океана. Температурата на водата е около 37-39 градуса. Плуването тук е уникално, защото въздухът е студен, а водата топла през цялата година.

Къпане сред прекрасни гледки на вулканични планини

islandiq sinqta laguna fotografiq

Посещението на SPA центровете в Синята лагуна в Исландия е преживяване, което отстранява стреса, предизвикан от екстремалния начин на живот. Посетителите възвръщат връзката с природата, наслаждават се на прекрасната гледка и дишат чист свеж въздух.

 fotografiq laguna sinq islandiq

Синята лагуна е една от най-посещаваните дестинации в Исландия. Мястото дължи името си на уникалния цвят на водата там, която е смесица от морска и сладка вода, което е изключително рядко срещана комбинация. Дъното и стените на лагуната са покрити с 60 хил. парчета лава, което я прави да прилича на естествено творение на природата. Годишно посетителите на термалното средище са над 400 000. Лагуната е с площ около 5000 кв.м. и съдържа около 6 милиона литра геотермална солена вода, която  се подновява естествено на всеки 40 часа.

sinq laguna islandiq  fotografiq mineralni soli

Водата на Синята лагуна е известна по целия свят с лековитите си съставки. Минералните соли с успокояващ ефект, синьо-зелените водорасли за подхранване и омекотяване на кожата и бяла глина с почистващ и ексфолиращ ефект, правят водата натурален SPA коктейл.

sinq laguna islandiq fotografiq spa masaj

Освен кисненето в многобройните гейзерови извори, SPA комплекса предлага и други възможности за отмора и релакс. Тук може да разтоварите напрежението при масажиращия водопад, в парната баня в пещерата от лава, в сауната или с кална маска. За любителите на по-екстравагантните SPA атракции се предлага воден масаж. Някои от процедурите се извършват на специално проектираните, дървени плажове, докато други – на матраци до самата лагуна. Това предлага възможност за уникален масаж, докато сте наполовина потопени във водата.

Синята лагуна в Исландия

islandiq fotografiq sinqta laguna

Сервитьори предлагат освежаващи питиета

sinqta laguna v islandiq fotografiq

Въздухът е студен, а водата – топла през цялата година

fotografiq sinq laguna islandiq snqg

Уникално преживяване в Исландия

islandiq fotografiq sinq laguna spa

Гейзер в Синята лагуна

islandiq sinq laguna fotografiq geizer

laguna sinq v islandiq fotografiq

pochivka fotografiq islandiq sinq laguna

sinqta laguna islandiq fotografiq