Пътешествия

Солун – древни места и красиви гледки

16views

solun maj kitara more

Солун е вторият по големина град в Гърция. Той се намира в северната част на Гърция, много близо до Халкидики и неговите прекрасни плажове. Известен с колоритния си нощен живот и интересни древни обекти, Солун е красив град, който си заслужава да се посети.

Какво да правите в Солун

solun plaj more skali

Пазаруването в Солун е неизменна част от деня. Градът е една от водещите търговски дестинации в региона и много хора посещават града за шопинг уикенд. Тук ще намерите всичко – от универсални вериги до малки ексцентрични бутици.

Пиенето на кафе на въздух е един от любимите начини за отдих на местните. В града ще намерите огромен избор от кафенета за всеки вкус.

Разходете се по бреговете на Солун. През летните вечери, когато никой не може да си стои вкъщи, много хора ги прекарват в разходка пеша или с велосипед.

Вечеряйте в таверна. Таверните заемат голяма част от традициите и историята на гръцкото общество. Има много заведения от такъв тип с ниски цени и разнообразие от вина.

Кои забележителности да посетите в Солун

solun bqlata kula

Бялата кула, която се намира на улица Nikis, на първа линия до морето. Тя е символ на града. Датира от периода на Османския султан Сюлейман Великолепни (1520- 1566). Построена е като част от укреплението на града.

arka na galerii solun garciq

Арката на Галерий със сигурност е сред най-характерните паметници на града. Римският император Галерий наредил изграждането й. Минавайки през тази арка, посетителите влизали в двореца му. Мраморните скулптурни панели акцентират върху властта на императора.

solun garciq zabelejitelnosti rotondata

Ротондата е един от най-важните римски паметници в Солун. Той се намира в непосредствена близост до Арката на Галерий в центъра на града. С цилиндрична структура е построена от римския император  Галерий, където е било планирано да бъде гроба му.

zamakat na solun garciq

Замъкът на Солун, известен също като Yedi Kule се намира на хълм над Стария град (Ano Poli). Местоположението му дава прекрасни гледки към града, пристанището и Егейско море.

Някои от останалите красиви и пълни с история места, които трябва да посетите в Солун са: Византийският музей на Солун, църквата на Панагия Халкеон, Еврейският музей, манастирът на Влатадон, паркът на динозаврите и археологическият музей. Представяме ви ги в галерията по-долу.

arheologicheski muzei solun garciq

 Църква Панагия Халкеон

solun carkva panagia

 Из улиците на Солун

ulica solun paveta sgradi

 Манастир на Влатадон

manastir na vlatadon solun garciq

muzikalna sgrada solun garciq

solun garciq parka na dinozavrite

solun taverna masi darveta

solun vizantiiski muzei