Реклама

Тайните на Перу

peru lima plaj sgradi

Тайните на Перу започват от историческото светилище Мачу Пикчу. Архитектурният комплекс се намира на 2430  метра надморска височина в южните перуански Анди, в района Урубамба.

Реклама


Построен е през XV век от инките. Повечето археолози смятат, че е бил построен за императора на инките Пачакути. Мачу Пикчу е по-известен като “Изгубения град на инките”, мястото от което е започнала цивилизацията на този народ и основното му място за преклонение. Прибавен е към списъка на ЮНЕСКО като част от световното културно наследство. Открит е през 1911 година от американски изследовател. Значението на Мачу Пикчо в превод от Кешуа (езика на инките) означава “Старата планина”.

Перу – изгубеният град на инките

peru machu pikchu skali

Пленителният град векове наред е бил крит във високата планина. Според една от теориите за изчезването им, причина е тежка шарка, разпространила се между жителите. Когато испанците превземат града през 1532 година, местното население напуска местността. Смята се, че древният град не е бил обикновен. Изграден е като курорт или цитадела предназначена само за елита на инките. Част от него са били огромен палат и няколко храма. В Мачу Пикчу са разположени над 100 каменни стълбища, 140 различни конструкции, част от които фонтани, свързани помежду си с канали издълбани в скалите.

Мистериозни линии и геометрични форми в стария град

peru kolibri linii

Една от най-големите неразгадани мистерии в света се крие в древния град Перу. Върху огромните пампаси (обширна степ в югоизточната част на Южна Америка) са нарисувани тайни линии, геометрични форми и очертания на форми на животни, които са все още неразгадани. Очертанията им могат да бъдат видяни само при ясно небе от висок самолет. Част са от 2000 годишна мистерия и никакви климатични промени и природни врагове не са в състояние да ги променят.

peru linii maimuna

От откриването им през 1927 г., много от теориите са напреднали. Мария Рейш (германски учен, посветил живота си на разследването и запазването на линиите) излага хипотезата за един астрономически календар, чиито стойности маркират различни слънчеви периоди.

peru naska ptica

Тя открива древната практика на издълбаването на форми в твърда, суха почва и изпълването им с камъни, донесени от далечни земи. Запълването им с природен гипс, който съществува в региона би помогнал да се запазят фигурите в продължение на хиляди години. Сред най-известните фигури са колибрито, кондорът и маймуната. Има повече от 800 различни фигури очертани в пустинята.

peru reka urubamba kanion

machu pikchu peru planina

peru machu pikchu planina kamani

peru jivotni kamani planina

fontan cusco kusko statuq ploshtad

peru lima

lima peru kashti sgradi

Може да харесате и..


Реклама