Пътешествия

Венеция – градът на малките острови

veneciq reka kashti lodki

Венеция е град в Североизточна Италия, разположен върху група от 117 малки острова, разделени от канали и свързани с мостове. Намира се в блатистата Венецианската лагуна, която се простира по протежение на бреговата линия, между устията на реките По и Пиаве. Венеция е известна с красотата на нейната архитектура и произведения на изкуството. Градът е вписан като световно културно наследство, заедно с неговата лагуна.

Произведения на изкуството на един велик град

veneciq muzei ca rezzonico

Всяко кътче на Венеция е част от историята или произведение на изкуството. Всяко място е повод за размисъл колко велик град е бил в миналото. Тя е с богата и разнообразна по стил архитектура, но най-често използваният е готическият. Венецианска готическа архитектура е термин, даден на венецианските сгради с комбиниращи готически арки с византийски и османски стил. Стилът възниква през XIV век, когато се сливат византийският стил от Константинопол и арабският от мавританска Испания. Главни примери за резултата са Двореца на дожите и Ca ‘d’Oro в града. В града има и няколко ренесансови и барокови сгради, включително на Ca ‘Pesaro и Ca’ Rezzonico.

На разходка из Венеция – какво да видим и посетим

veneciq reka lodki kashti

Венеция е единственият в света пешеходен град. Лесно е да се стъпва и липсата на коли прави разходката особено приятно изживяване. Въпреки това, разходките по цял ден могат да бъдат изтощителни. Островите Rialtine, които са главната част от Венеция са достатъчно малки, за да се стигне от единия край до другия пеша за около час, при условие, че не се загубите (често срещано явление). Ако искате да стигнете малко по-бързо, на ваше разположение са водните автобуси и таксита.

veneciq karnaval maski rokli jeni

Карнавалът във Венеция се провежда ежегодно в града в период от две седмици, като завършва на Сирни Заговезни. Карнавалът е тясно свързан с венецианските маски.

veneciq festival filmov cherven kilim

Венецианското Биенале е един от най-важните събития в календара на изкуствата. Венецианският филмов фестивал (Mostra Internazionale d’Arte Cinematografica di Venezia) е най-старият филмов фестивал в света. Основан е от граф Джузепе Волпи ди Мисурата през 1932 г. Провежда се всяка година в края на август или началото на септември на остров Лидо, Венеция, Италия. Той е един от най-престижните филмови фестивали в света и е част от биеналето във Венеция.

veneciq kambanariq san marko

Камбанарията Сан Марко (Campanile di San Marco) затваря в 21:00 ч. Сегашната кула датира от 1912 година, която е точно копие на предишната, разпаднала се през 1902 г. На върха на кулата ще имате възможност да се насладите на чудесен изглед към Венеция и лагуната.

veneciq chasovnikova kula

Часовниковата кула (Torre Dell’Orologio) се намира на площад Сан Марко. Затворена е за реставрация в продължение на много години, но възстановеният астрономически часовник е вече забележим. Завладяващата гледка на часовниковия механизъм (и камбаната на покрива) може да бъде видяна само с екскурзовод, който трябва да резервира час за посещение предварително.

veneciq mosta rialto reka

Не пропускайте пазара Риалто (Ponte di Rialto) и моста Риалто (Rialto Bridge ). Мостът се e превърнал в една от най-разпознаваемите икони на Венеция с история, която обхваща повече от 800 години.

veneciq carkva san djakomo di rialto

Сан Джакомо ди Риалто (San Giacomo di Rialto) е вероятно най-старата църква във Венеция, изградена около 421 г. Но входа и е разположен часовник от XV век. Тя също е призната за църквата с най-червените стълбове и красиви златни акценти около самата нея.

veneciq carkva San Giovanni e Paolo

Църквата San Giovanni e Paolo е била наказана с глоба от Доминиканската църква заради гробовете на много дожи.

veneciq carkva Santa Maria dei Miracoli

Santa Maria dei Miracoli е една църква бижу поради формата си. Украсена е с фини външни мраморни облицовки.

Музеят Корер на площад Сан Марко притежава много интересна колекция от глобуси от 16-ти век. Налице е също така библиотечна зала, археологически музей на римски антики и интересна картинна галерия. В края на посещението си, не пропускайте музея Art Cafe с неговите маси на същия площад. Цената включва и посещение на Дворец на дожите.

veneciq karnaval maski kostiumi

Приятни моменти във Венеция!