shtastie uspeh chovek polqna nebe

Сигурни сме, че успех и щастие са двете най-важни и желани неща в живота на всеки. Но опитайте се да помислите за минута и да прецените колко “успешни” сте всъщност. Сега помислете по какъв критерии го измерихте. Всеки ги определя и оценя по различен начин. За един успехът е реализация в професионалната сфера, за други е завършване на университет. За едни щастието е намирането на “половинка” в живота, за други щастие означава голяма банкова сметка, с която да разполага. Някои дори могат да отворят гардероба си и да измерят щастието си с броя закупени маркови обувки и дрехи. И така всеки може да добави различен смисъл в тези две думи.

Какво означават думите “успех” и “щастие”

uspeh shtastie pari evro

Какво имаме предвид под “успех” и “щастие“? Тези думи са като думата “Бог”. Ако попитате 100 души какво означават, всеки един от тях ще има различен отговор. Ако погледнем думата “успех” от високо, ще открием съдържанието и на думи като “богатство”, “постижение”, “просперитет” и “слава”.  Тя е показател за постижения. Материалните показатели са важни и имат своето място, особено в света на бизнеса. Но ако търсите удовлетворение в личен план, няма да го постигнете с традиционните определения.

Има ли връзка между тези две понятия

Някои хора са склонни да вярват, че следвайки пътя на успеха, тоест, ако се стремят към богатство и просперитет, задължително ще стигнат и до щастие и удовлетворение, но не е така. Това, което искаме и начина, по който мислим за него, довеждат до начина, по който се чувстваме. Тука идва разликата. Изглежда, че успехът е това, за което мислим и ни прави щастливи, но има уловка. Можете да направите всичко по силите си в преследване на успеха, но щастието и личната реализация не са гарантирани. Понякога на върха на успеха си сме нещастни. Не казваме, че винаги има връзка между успеха и щастието. Понякога има, но не е задължително да е положителна. Те са две различни неща.

Как вие дефинирате успеха и щастието е въпрос на ваша гледна точка, универсално определение и формула за постигането им няма.