Реклама

3 рецепти без глутен

рецепти без глутен

Предлагаме ви 3 рецепти без глутен, които са лесни за приготвяне и са подходящи както за вечеря, така и за есенен пикник с приятели или семейството.

Реклама


Хората, които имат вродена или придобита непоносимост към глиадиновите фракции на белтъка глутен трябва да внимават какво консумират и това често ограничава избора им. Чувствайте се свободни са ги приготвите, дори и ако нямате глутенова непоносимост.

3 рецепти без глутен за вечеря

Пилешка енчилада Каасероле

рецепти без глутен

Тази лесна за приготвяне рецепта лесно може да се адаптира за вегани. Тя есе превърна в истински хит и то съвсем не случайно. Тя съдържа всички вкусотии, които се използват в традиционната пилешка енчилада, но вместо да се навиват на ролца в индивидуални порции, те се редят в касерол. Питателна, вкусна и неустоима домашна храна – какво повече е нужно, за да приготвите веднага?

За подготовката ще ви трябват около 20 минути, а печенето ще отнеме 30 минути. Ето и продуктите, които ще ви бъдат необходими за приготвяне на около 8 порции пилешка енчилада Касероле:

 – 3 чаши червен енчилада сос без глутен

 – 16 царевични тортили, разполовени

 – 2 кутии готов черен боб, прецеден

 – 1 кутия царевица, прецедена

 – 6 стръка зелен лук, нарязани на ситно

 – 4 чаши сварено пилешко месо, накъсано на малки парчета или настъргано на едро

 – 3 чаши настъргано мексиканско сирене

 – 1 бр. авокадо, обелено, без костилка и нарязано на кубчета

 – 1/2 чаша свеж кориандър

Инструкции за приготвяне:

  1. Загрейте фурната на 180 градуса. Пригответе си правоъгълна тава за ястието, като подмажете дъното.
  2. Излейте около 3/4 от соса в тавата, докато покриете равномерно дъното й. Отгоре подредете около 8 половинки тортила, така че да покриете енчиладата. Отгоре разпределете 1 чаша боб, 12 чаша царевица и четвърт от зеления лук. Върху тях подредете равномерно половината от пилешкото и 3/4 от сиренето. Повторете отгоре с още един пласт тортила, сос, боб, царевица, лук, пилешко и сирене. Завършете с финален пласт тортила и сос. Запазете 3/4 чаша сирене, което ще добавите по време на печенето. Покрийте тавата с алуминиево фолио и я сложете във фурната за 20 минути.
  3. След това извадете тавата и махнете фолиото. Поръсете с останалото сирене и върнете тавата обратно на топло. Печете още 10 минути, докато сиренето се разтопи. Извадете и поръсете отгоре с авокадо, кориандър и останалия зелен лук.
  4. Сервирайте ястието топло.

рецепти без глутен

 

Скариди на шишчета

рецепти без глутен

Лесни за приготвяне скариди на грил – ароматни морски хапки с аромат на масло и чесън. Подготовката им отнема около 10 минути, толкова ще им трябва и да се изпекат. Ето и списък с нужните продукти за 4 броя шишчета:

 –  500 гр. сурови големи или джъмбо скариди, обелени и почистени ( със или без опашките)

 – 3 лимона – нарязани на две и на тънки резени

 – 1/2 ч.л. сол

 – 1/2 ч.л. прясно смлян черен пипер

 – 1/8 ч.л. натрошени люспи червен пипер

 – чесново масло с магданоз ( приготвено от 3 с.л. краве масло, 2 смачкани скилидки чесън, 1/4 чаша сухо бяло вино и 1/4 чаша пресен магданоз, нарязан на ситно)

Инструкции за приготвяне:

  1. Първо пригответе чесновото масло с магданоз, като разтопите кравето масло в малък тиган на средно-висока температура. След това прибавете чесъна и сотирайте за 2 минути. Излейте виното и разбъркайте. След това махнете от огън и прибавете магданоза. Използвайте в рамките на 15 минути или затоплете преди сервиране, за да се разтопи.
  2. Загрейте грила или грил тигана на средно-висока температура, непосредствено преди да започнете да приготвяте шишчетата.
  3. Нанижете скаридите и лимоновите резени на шишчетата, като ги редувате. Ако използвате дървени пръчки ги намокрете предварително. Поръсете всяко готово подредено шишче със сол, черен и червен пипер и го оставете върху грила за 3-4 минути от всяка страна. Всяко изпечено шишче намажете с маслената смес. Сервирайте веднага. При консумация извадете скаридите и изцедете върху тях сока от печените лимони.

рецепти без глутен

Говеждо с гъби и джинджифил

рецепти без глутен

Тази рецепта се приготвя за по-малко от 30 минути. За 2-4 порции говеждо с гъби ще ви трябват следните продукти :

 – 500 гр. тънко нарязана на ивици говежда пържола или филе

 – 2 скилидки чесън – смлени

 – 2 с.л. зехтин

 – 230 гр. бейби портобело или печурки – разполовени

 – 115 гр. шийтаке гъби – разполовени

 – 3 чаши накъсано къдраво зеле

 – 2 стръка зелен лук, нарязан на ситно

За марината:

 – 1/3 чаша соев сос

 – 1/2 чаша зеленчуков бульон

 – 3 с.л. оризов червен оцет

 – 2 с.л. царевично нишесте

 – 2 ч.л. джинджифил на прах

 – 1/4 ч.л. черен пипер

Инструкции за приготвяне:

  1. Направете маринатата, като в голяма купа смесите всички продукти за нея. След това сложете месото вътре и разбъркате така, че да се покрие от всички страни. Сложете купата в хладилника най-малко за 15 минути.
  2. След като месото е мариновано, загрейте в голям тиган на средно-висока температура 1 с.л. зехтин. Извадете месото и запазете останалата марината. Сотирайте чесъна и месото за 2-3 минути в мазнината, докато стане кафеникав, като разбърквате често. Извадете говеждото в чиния и го оставете на страна.
  3. В тигана сложете гъбите, къдравото зеле и останалата марината. Гответе ги 3-4 минути, като разбърквате периодично. След това прибавете отново месото в тигана. Бъркайте още няколко минути.
  4. Сервирайте върху канапе от ориз или киноа. Поръсете с допълнително нарязан зелен лук отгоре.

Добър апетит!

рецепти без глутен

 

 

Може да харесате и..


Реклама