Реклама

Баклава

баклава

Присъствието на баклава на масата е нещо обичайно по Коледните и Новогодишни празници. Но не само тогава. Тя е любим десерт на много хора и можете да си я приготвяте по всяко време на годината. А ако все нещо не ви се получава, магазините за захарни изделия са отворени. Но опитайте да  си направите първо в къщи, защото по-хубава от домашната баклава няма никъде. Смеем да кажем, че това е сладкиш, който е опитвал всеки българин, а не е особено труден за приготвяне. В редовете по-долу ще видите рецептата.

Необходими продукти за баклава:


200 гр. счукани орехи (бадеми, орехи, шам-фъстък, или комбинация от тях)
1 пакет точени кори или замразено бутер тесто
1 чаша масло, разтопено
1/3 чаша захар
1 чаена лъжичка канела на прах
1/3 чаена лъжичка карамфил

За сиропа:
1 чаша вода
1 чаша захар
1/2 чаша мед
2 супени лъжици лимонов сок
1 пръчка канела
фино смлени орехи или шам фъстък за гарнитура (по желание)

Начин на приготвяне на баклава:

1. Леко намажете с мазнина тавата, в която смятате да печете своята баклава. Загрейте фурната си на 180° С.
2. Размразете тестото според инструкциите на производителя (това може да отнеме цяла нощ). Когато вече са размразени, разточете ги и ги оразмерете така, че да се съберат в тавата. Покрийте ги с влажна кърпа, за да ги запазите от изсушаване. Ако разполагате с точени кори, можете директно да започвате.
3. В съд смесете захарта, канелата, карамфила и смлените ядки. В отделна купа, разтопете маслото (в микровълновата фурна).
4. Поставете лист от корите в тавата. С помощта на четка за мазане на сладкиши (силиконова), намажете отгоре с разтопеното масло. Повторете още 3 пъти процедурата кора, намазване, кора, намазване.
5. Поръсете тънък слой от сместа върху всяка трета кора. След това, сложете следващите три кори (всяка намазана като от точка 4.) Продължете нареждането в тавата по оказания начин, докато се изчерпат продуктите ви. Най-горният слой трябва да е с дебелина 5 кори. Не се притеснявайте, ако корите излязат по-високо от тавата, просто ще имате по-голям сладкиш.
6. Нарежете ги на равни по размер квадрати с помощта на остър нож. Печете на 180° С за 30-35 минути или докато баклавата ви придобие леко златисто-кафяв цвят по ръбовете. Трябва да изглеждат леко хрупкави.
7. Докато печете, направете сиропа си. Смесете канелата, захарта, лимоновия сок, меда и водата в тенджера. Оставете да заври. След това намалете до средно слаб огън и нека къкри в продължение на 7 минути. Целта е леко да се сгъсти. Извадете пръчката канела и оставете да се охлади.
8. Посипете с помощта на лъжица охладения сироп върху все още горещата баклава и оставете да се охлади в продължение на най-малко 4 часа. Гарнирайте със ситно натрошените шамфъстъци по желание.

Добър апетит!

Може да харесате и..


Реклама