Реклама

Рецепти за Бъдни вечер: Постни лозови сарми

рецепти за бъдни вечер постни лозови сарми

Постните лозови сарми са една от традиционните рецепти за Бъдни вечер. Много вкусни и същевременно красиви на външен вид, те са чудесно допълнение към празничната трапеза.

Реклама


Така че не се колебайте да ги включите към менюто за празника. Ние сме ви приготвили една много вкусна рецепта за постни лозови сарми.

Необходими продукти:

30-40 лозови листа

1 ч. ч. ориз

2 глави лук

2 моркова

1 домат

1 с.л пресен джоджен или 2 ч. л. сух

 5 с. л. олио

сол и черен пипер на вкус

сока на половин лимон по желание

Начин на приготвяне на постни лозови сарми:

Нарежете лука на ситно и го запържете в нагорещено олио, докато стане златист и прозрачен. Добавете и морковите. Сложите малко вода, за да се задушат зеленчуците. Добавете почистения ориз и го запържете, докато стане прозрачен за около минута и прибавете нарязания домат. Сложете 1 ч. ч. вода, сол и пипер на вкус и оставете оризът да се задуши на тих огън. Когато той поеме водата, го оттеглете от огъня и добавете джоджена.

начин на завиване на лозови сарми

За сармите използвайте не много големи листа и ако са пресни, то първо трябва да ги попарите. Сложете вода да заври и добавете 2 ч. л. сол и пуснете лозовите листа вътре за 4 минути, след което ги извадете и облейте със студена вода. Отцедете добре. Ако обаче използвате лозови листа от буркан, които са консервирани, то тогава ги отцедете добре и ги залейте с вряла вода за 10 мин. Изплакнете ги със студена вода и ги оставете да се отцедят.

Във всеки лист се поставя по малко от плънката и се завива. Сармите се слагат в тенджера, поливат се с лимоновия сок и гореща вода, колкото да ги покрие, и се затискат с чиния отгоре. Времете за варене е около 40 мин.

Добър апетит!

Още Рецепти за Бъдни вечер може да откриете в сайта на LAZARA.

Може да харесате и..


Реклама