Реклама

Рецепти за Бъдни вечер: Тиквеник

рецепти за бъдни вечер тиквеник

Рецепти за Бъдни вечер: тиквеник

Тиквеникът е едно от основните ястия за трапезата за Бъдни вечер. Много вкусен и традиционен за нашата кухня, той ще бъде едно чудесно допълнение към празника. Ето и самата рецепта за тиквеника:

Необходими продукти:

1 пакет готови кори

1,3 кг. тиква

1 ч. ч. захар

1 1/2 ч. ч. смлени орехи

1/2 ч. ч. стафиди

1/2 ч. л. канела

1 кафяна чаша олио

пудра захар за поръсване

 Начин на приготвяне на тиквеник:

Първо се заемете с тиквата – обелете я и я настържете на ренде. В голям тиган или тенджера изсипете олиото и го оставете да загрее. После добавяте вътре тиквата заедно със захарта и задушавате, докато не се получи гъста каша, след което прибавяте орехите, стафидите и канелата и оставяте на страна сместа да изстине.

Разтворете пакета с готовите кори и когато тиквената смес е почти изстинала, започнете да намазвате с част от нея кора по кора (ако корите се фини, то взимайте по две, за да избегнете накъсването) с малко олио и в тесния ъгъл слагате сместа и навивате на руло. Тиквеникът се реди от стените към вътрешността на тавата и се маже с олио накрая,  когато вече е нареден. Пече се на 180 градуса в предварително загрята фурна за 50 минути. Когато е вече изпечен и готов, оставете го да изстине и го поръсете отгоре с пудра захар.

Добър апетит!

Още Рецепти за Бъдни вечер може да откриете в сайта на LAZARA.

Може да харесате и..


Реклама