Реклама

Летни десерти – изкушението дебне отвсякъде

летни десерти мус рецепта

Рецептите за летни десерти често се превръщат в едно от най-големите предизвикателства за дамите. За някои причината е сезонната диета, за други желанието да го приготвят.

Реклама


Каквато и да е причината, със сигурност трябва да опитате някоя от тях.

Предизвикателни рецепти за летни десерти

летни десерти рецепта шоколадов пай

Шоколадов пай с бейлис как ви звучи? Изтънчено и любопитно нали? Хубавото е, че този сладкиш не изисква печене и приготвянето му се превръща в детска игра. Дори и да не беше така, в името на похапването на шоколад (във всичките му форми) сме способни на всичко. Основните съставки са бейлис, шоколад и бита сметана. Пълнежът му е гладък и плътен, наподобявайки пудинг.

За основата на сладкиша:
2 чаши натрошени бисквити или твърди бишкоти
10 супени лъжици масло, разтопено

За шоколадовия пълнеж с бейлис:
1 1/4 чаша мляко
2 супени лъжици + 2 ч.л. царевично нишесте
3/4 чаша Baileys
1 чаена чаша настърган шоколад

За шоколадово-бейлисовия крем отгоре:
сладки шоколадови стърготини (за поръсване)
1/2 чаша сметана
1 супена лъжица Baileys

Начин на приготвяне:
1. Пригответе си тавичка за пай с размери около 20-22 см.
2. Добавете разтопено масло към натрошените бисквити или бишкоти и разбъркайте, докато се смесят добре.
3. Натиснете вече комбинираните бисквити с маслото с вилица и разпределете равномерно по дъното на тавичката.
4. Смесете царевичното нишесте и 1/4 чаша мляко в малка купа. Оставете настрана.
5. Добавете парченцата шоколад към бейлиса в тиган на слаб огън и бъркайте, докато шоколадът се разтопи и се получи гладка смес. Внимавайте да не загори.
6. След като се разтопи, добавете сместа от мляко и царевично нишесте и разбъркайте.
7. Оставете сместа да заври, докато бъркате постоянно. Постепенно ще започне да се сгъстява.
8. След като кипне, отстранете от огъня за около 2 минути, продължете да бъркате до пълното сгъстяване.
9. Изсипете сместа върху вече приготвената основа от бисквити.
10. Оставете в хладилника за около един час, а през това време направете бейлисовия крем за отгоре.
11. Поставете парченцата шоколад в купа.
12. Добавете сметана и бейлис в нея, включете ги в микровълновата фурна за няколко минути, но я наблюдавайте, докато започне да кипи, след това се изважда и се изсипва върху шоколада.
13. След като направите битата сметана, разпространете го по цялата торта с шприц.
14. Оставете сладкиша да се охлажда в хладилника, имайте предвид, че общото време за охлаждане е около 4-5 часа.

летни десерти рецепта шоколадови кексчета глазура

Шоколадови мъфини с глазура от бърбън. Ех този шоколад, отърване няма от него. Тези вкусни кексчета са гарнирани с крем с бърбън.

Съставки:
1 чаша неподсладено какао на прах
1½ чаши гореща вода
¼ чаша бърбън
2½ чаши брашно
1¼ чаша захар
1½ ч.л. бакпулвер
1 чаена лъжичка сода за хляб
¼ ч.л. сол
3 яйца, на стайна температура
¾ чаши растително масло
½ чаша заквасена сметана
2 ч.л. ванилия

Шоколадова маслена глазура:
16 лъжици масло, на стайна температура
2-3 чаши пудра захар
3 жълтъка
5 парченца тъмен шоколад, разтопен

Глазура с бърбън:
20 грама бърбън
½ чаша кафява захар

Как да направите мъфините:
1. Загрейте на 180 градуса фурната и напръскайте леко формата за мъфини със спрей за готвене и го напълнете със сместа за мъфини.
2. В малък съд смесете вода с неподсладено какао на прах. Оставете да заври и разбъркайте заедно с бърбъна. Бъркайте около минута и след това оставете настрана да изстине.
3. В купа с електрически миксер, комбинирайте брашното, захарта, бакпулвера, содата и солта. Разбъркайте докато се комбинират добре.
4. Отделно от това, смесете растително масло, ванилия, яйца и сметана.
5. Бъркайки на ниска скорост с миксера, бавно се изсипва в яйчената смес сухите съставки. Постепенно увеличавайте скоростта на миксера за около 2 минути.
6. Намалете скоростта отново и бавно изсипете в горещото какао. Бъркайте до получаването на еднаква смес. Изключете миксера.
7. С помощта на шпатула, остържете стените и дъното на купата, продължете да разбърквате с шпатулата, докато тестото стане гладко.
8. Изсипете сместа във формите за мъфини и печете в продължение на 18-20 минути. Тествайте с клечка за зъби дали са готови след 18 минути.
9. Изчакайте да се охладят напълно преди да ги залеете с глазурата.

Как да си направите глазурата с бърбън:
1. Глазурата трябва да бъде готова предварително, за да има достатъчно време да се охлади, преди да я добавите към тарталетите.
2. В малък съд смесете захар и бърбън и поставете на котлона, изчакайте да заври на бавен огън и оставете малко да покъкри. След около 10-15 минути сместа ще се редуцира наполовина. Оставете да се охлади напълно.
3. Затоплете шоколада на водна баня  или в микровълновата, след това оставете да се охлади леко.
4. Разбийте маслото, докато стане пухкаво (ще са ви нужни около 3-5 минути) на висока скорост с миксер, намалете скоростта до достигане на най-ниската и добавете пудра захар и яйчен жълтък.
5. Сместа трябва да бъде много пухкава.
6. С миксер на средна до ниска скорост, постепенно смесвайте с разтопения шоколад.
7. Добавете глазурата към сладкишите и ги оставете в хладилника да се охладят.
8. Приятен апетит.

летни десерти рецепта бисквити шоколад

Овесени бисквити с карамел и бърбън. Истинска вихрушка от карамелено-шоколадов вкус във формата на бисквитки. Ароматът на бърбън придава необикновен чар на сладкото удоволствие.

Съставки:
200 гр. безсолно масло
100 гр. кафява захар
50 гр. гранулирана бяла захар
2 големи яйца
50 гр.  бърбън
½ ч.л. чист екстракт от ванилия
200 гр. брашно
220 гр. овес
1 ч.л. сол
1 ч.л. сода за хляб
100 гр. карамелени блокчета
2 супени лъжици мляко
1 ч.л. морска сол
100 гр. шоколад

Начин на приготвяне:
1. Загрейте фурната до 180 градуса.
2. Разтопете маслото в микровълновата фурна за 10-15 секунди. Комбинирайте маслото с кафявата и бялата захар.
3. Разбийте на средна скорост докато се комбинират добре (за около 2-3 минути)
4. Добавете яйцата, бърбъна и ванилията. Разбийте.
5. В отделна купа смесете брашното, овеса, солта и содата за хляб. Разбъркайте и бавно ги добавете към тестото, разбъркайте на ниска скорост с миксер, докато тестото започне да се получава.
6. В купа за микровълнова смесете карамелените блокчета, млякото и морската сол. Поставете в микровълновата за 30 секунди.
7. След като карамелът се разтопи, добавете към него бисквитеното тесто заедно с парченцата шоколад.
8. Разбъркайте докато се смесят добре.
9. Изсипете 3 супени лъжици тесто върху съд облицован с хартия за печене.
10. Печете 15-18 минути, докато бисквитките започват да стават светло кафяви.
11. Извадете от фурната и оставете да се охладят за 10-15 минути преди да ги преместите в друг съд.

Може да харесате и..


Реклама