Реклама

Рецепта за еклери

recepta za ekleri

Тази рецепта за еклери ще ви накара да се влюбите в тези малки изкушения и да си мислите за тях по всяко време на деня. Те са идеални за компания на сутрешното ви кафе, за похапване между храненията следобед или за десерт след вечеря.

Реклама


Добрата новина е, че тази рецепта е само за шест еклерчета, които изчезват в устата на втората хапка и ако ги споделите с любим човек няма опасност да изядете толкова сладки сами. Ако решите да ги делите, разбира се …

Рецепта за еклери с шоколадова глазура

recepta ekleri glazura

Направете уикенда си още по-приятен с тези вкусни сладкиши. Изпробвайте тази лесна рецепта за еклери, с които да се насладите на почивните дни в къщи. А след това направете още една доза, за да ги опитат и другите!

Рецепта за еклери – как да ги направим?

recepta ekleri shokolad

И така, готови ли сте вече да се снабдите с нужните продукти, за приготвянето на тази рецепта за вкусни мини – еклери? Всичко, което ви е необходимо за тестото са:

1/3 чаша вода

3 ч.л. безсолно масло на стайна температура

1/3 чаша брашно

1/2 чаша захар

1/8 с.л. сол

1 голямо разбито яйце

 

За пълнежа от крем ви трябват следните продукти:

3/4 чаша сметана

1/4 чаша захар

2 с.л. брашно

щипка сол

2 големи яйчени жълтъка

1/2 с.л. ванилия

 

За шоколадовата глазура са нужни следните продукти:

1/2 чаша с  парчета полу-сладък шоколад

1 с.л. студено пресовано кокосово олио

recepta ekleri prigotvqne stapki

След като сте подготвили всичко необходимо  е време да започнете с приготовлението на вашите еклери. Ето  целия процес, описан в последователни стъпки:

1. Първо направете крема за пълнеж.  Затоплите сметаната в малка тенджера, докато започне да се надига или се появят балончета, но  внимавайте да не заври.

2. Междувременно изсипете в купа брашното, захарта и солта. Към тях добавете разбитите жълтъци. Ще получите смес на трохи.

3. Бавно с лъжица излейте затоплената сметана към получената конзистенция. Бъркайте през цялото време.

4. След това изсипете цялото съдържание отново в тенджерата и я върнете на котлона на средна температура. Бъркайте постоянно,  докато започне да къкри. Когато това се случи, сместа ще се сгъсти. Тогава  на повърхността ще  се появят големи балончета. Изключете котлона и след няколко минути отстранете тенджерата от него. Добавете ванилията.

5. Изсипете готовия крем в купа и покрийте с  прозрачно домакинско фолио. Оставете в хладилника да престои поне 3 часа.

6. След това направете еклерите.  Загрейте фурната на 250 градуса и покрийте дъното на тавата с лист хартия за печене.

7. В малка тенджера загрейте на котлона маслото и водата на бавен огън. Нека маслото бавно да се разтопи и не оставяйте водата да ври за дълго.

8. Отстранете така получената конзистенция от котлона и добавете вътре сместа от  брашното, захарта и солта. Разбъркайте много добре.

recepta ekleri stapki prigotvqne

9. Върнете тенджерата  на изключения котлон и бъркайте полученото тесто, докато започне да се отделя от стените на тенджерата. Самото тесто ще слепне като голяма буца около лъжицата, с която разбърквате. Това ще остане така за минута. Ако готвите на газов или електрически  котлон може за кратко да го включите. Котлоните с керамични плочи го изключете напълно за тази стъпка.

10. Изсипете тестото в купа и го разбийте с  миксер на ниска степен за около 1-2 минути. След това добавете яйцето и разбийте отново, докато тестото се отдели от бъркалките и добие жълтеникав отенък.

recepta ekleri prigotvqne stapki

11.  Отделете шест малки продълговати парчета от тестото и ги сложете в тавата. Може да използвате две лъжици, за да си помагате с едната.

12. Печете еклерите за 10 минути, след което отворете вратичката на фурната , намалете я на 220 градуса и затворете. На тази температура печете за още 18- 20 минути. Не се притеснявайте, ако потъмнеят – това е за предпочитане, защото недопечените ще останат сурови от вътре.

13. След като еклерите са вече изпечени, изключете фурната и извадете тавата. С тънък нож направете дупка от едната страна на еклерите . Върнете тавата в изключената фурна и я оставете там за 30 минути.

14. Като извадите  еклерите, разполовете всеки един от тях и ги напълнете с охладен крем.

15. За шоколадовия топинг смесете продуктите в малка купа. Разбъркайте добре и сложете купата в микровълновата фурна  докато съставките почти се разтопят. С готовата глазура полейте еклерите и оставете да стегне за около 15 минути.

recepta ekleri krem shokolad

 Готовите еклери са най-вкусни няколко часа след приготвянето им. Надяваме се, че сте харесали нашата рецепта. Разгледайте и останалите ни предложения за вкусни сладки изкушения.

Може да харесате и..


Реклама