Реклама

Рецепта за лятна фокача

рецепта за лятна фокача

Рецепта за лятна фокача, покрита с ароматни сладки плодове върху зашеметяваща и лесна за приготвяне коричка. Може да я сервирате за закуска, междинно похапване между основните ястия или за десерт.

Реклама


И ако има нещо по-вкусно от аромата на печено хлебно тесто, то това е – яденето му, разбира се.

Рецепта за лятна фокача – продукти и начин на приготвяне

Ако искате да приготвите нещо апетитно, но нямате време да месите тесто и не ви се цапа, може хитро да изберете една друга опция за постигане на същия вкусен аромат на печен хляб. Тази рецепта за лятна фокача е бърз и лесен начин за това. Златиста и маслена отвън, мека и пухкава отвътре. Но най-хубавото на този деликатес са точките от червени череши и резените леко тръпчиви пресни кайсии. Обилно поръсени със захар, те стават още по-сладки и с леко хрупкава коричка. А ако предпочитате други плодове, лесно може да ги смените рецептата. Ето и списъка с продукти, които да си набавите предварително:

За тестото:

– 2 чаши брашно

– 1 1/2 ч.л. суха мая

– 1/2  ч.л. кристална захар

–  1/2  ч.л. сол

– 3/4 чаша топла вода, около 40 градуса

– 2 с.л .зехтин

– 1 ч.л. чист екстракт от ванилия

За топинга:

– 4 с.л. разтопено краве масло без сол

– 1/2 чаша пресни череши, почистени от костилките и разполовени

– 2 кайсии на резени

– 2 с.л. кристална захар

Инструкции за приготвяне:

1.  В купа на миксер със стойка и куки за тесто сложете 1 1/2  чаша от брашното, маята, солта и захарта и разбъркайте. След това прибавете водата, зехтина и ванилията. Пуснете миксера да разбива на средна степен, докато съставките се комбинират добре. След това бавно прибавете още 1/4 чаша брашно и бъркайте, докато тестото започне да се отдръпва от стените на купата и изглежда гладко и лепкаво.

2. Поръсете повърхността му с останалото брашно и омесете тестото на топка. Покрийте го с домакинска кърпа.

3. Загрейте фурната до 80 градуса, а след това я изключете. Подмажете дъното на чугунен тиган с размери 10 “-12”. Сложете вътре тестото и го разпределете равномерно да покрие дъното. Покрийте отново с кърпата и го оставете в топлата фурна за 20 минути.

4. След това, извадете тигана и го поставете на топло и затворено място. Загрейте фурната до 200 градуса. Върху тестото с пръст или дървена лъжица направете вдлъбнатини.

5. С четка намажете с половината от маслото повърхността на тестото и поръсете с половината количество захар. Подредете плодовете отгоре и ги намажете с останалото масло и поръсете с останалата захар.

6. Печете 20 минути или докато лятната фокача придобие златист загар. Извадете и я оставете да се охлади върху решетка. Разрежете на квадратни парчета и сервирайте.

Добър апетит!

рецепта-за-лятна-фокача

Може да харесате и..


Реклама