Реклама

Рецепта за веган морковена торта

рецепта за веган морковена торта

Рецепта за веган морковена торта без глутен и соя, която е вкусна и подходяща за всички, които избягват определени храни, които са вредни за тях.

Реклама


Всички вегани могат да се поглезят със сладко парче десерт, съобразено с хранителния режим, който спазват. Тортата е сочна, ароматна и има вкус на обикновена торта, но глазурата й е божествена и с вкус на крема сирене (но без да го съдържа, разбира се).

Рецепта за веган морковена торта – продукти

рецепта за веган морковена торта

В зависимост от големината на тавата, в която ще печете блатовете, може да получите 2 или 3 – етажна торта с тези продукти. Проверете дали имате кръгла с диаметър 20 или 23 см. или правоъгълна с размери 33 см на 48 см. Подготовката на рецептата отнема около 40 минути, а печенето – 20. Ето и списъка със съставките:

 – 2 1/2 чаши брашно без глутен

 – 1 с.л. канела

  – 1 1/4 ч.л. бакпулвер

 – 1 1/4 ч.л. сода за хляб

 – 1 ч.л. сол

 – 1/2 ч.л. индийско орехче на прах

 – щипка карамфил

 – щипка джинджифил на прах

 – 0,500 гр. моркови – обелени

 – 1 чаша кристална захар

 – 1 чаша светло кафява захар

 – каша от 4 с.л. смляно ленено семе + 12 с.л. вода

 – 3/4 чаша растителна мазнина

– По желание – 1 чаша нарязани орехи

За глазурата:

 – 8 чаши пудра захар без глутен

 – 1 1/2 чаша веган масло или маргарин

 – 3 с.л. неподсладено бадемово мляко

 – 1 с.л. оцет от ябълков сайдер

 – 2 ч.л. ванилов екстракт

 – 1 ч.л. лимонов сок

 – щипка сол

 Начин на приготвяне:

рецепта за веган морковена торта

Загрейте фурната до 180 градуса и поставете решетката по средата. На дъното на подготвената тава сложете лист хартия за печене или намажете с малко масло и поръсете с брашно без глутен.

В голяма купа смесете брашното, бакпулвера, содата, канелата, индийското орехче, джинджифила и карамфила.

В кухненски робот, снабден с голям диск за раздробяване или на ренде настържете морковите. След това ги прибавете към купата със сухата смес и разбъркайте добре. След това сменете приставката на робота и сложете метален нож. В купата му за около 20 секунди оставете да се смесят бялата, кафявата захар, лененото семе и водата. Докато машината работи, прибавете мазнината към тях. Продължете още 20 секунди да бъркате. След това пресипете получената смес в голямата купа при останалите продукти и разбъркайте добре с гумена шпатула. По желание добавете и орехи.

Излейте от полученото тесто в тавата и печете, докато клечката за зъби излезе чиста от него. Извадете готовия блат да се охлади за около час върху скара. След това преместете в голяма плоска чиния и намажете с част от глазурата всеки блат, а накрая и цялата торта.

Ето как да си приготвите глазурата – смесете всички съставки за нея в купа на кухненски робот или миксер и разбивайте, докато получите гладка консистенция. Ако ви изглежда много гъста, може да добавите още малко мляко. А ако ви е рядка, прибавете допълнително пудра захар. Сложете я в хладилника за 15 минути, за да стегне.

Може да харесате и..


Реклама