Реклама

Рецепта за Великденски козунак на конци

recepta kozunak velikdenski

Месенето на обредни хлябове за Великден е неизменна част от празника. Обикновено се правят в кръгла форма с плетеници, а в средата се слага червено яйце.

Реклама


Обичаят в България е те да се правят в четвъртъка преди Великден. Някои от тези питки са сладки и се наричат козунак. Родината му е Франция. За първи път е замесен там през XVII век. В Италия също правят козунаци и там незнайно защо издържат по 6 месеца. Според запознати хора с българското възраждане, за първи път козунак в съвременния му вид се замесва в Шумен през XIX век, по времето на унгарските емигранти, начело с Лайош Кошут, след несполучливата национална революция.

Продукти за Великденски козунак на конци

1 кг. брашно
40 гр. прясна мая
6 яйца
300 мл прясно мляко
250 гр. захар
150 гр. краве масло със стайна температура
настъргана кора от един лимон
2 ч. л. сок от лимон
2 ванилии
50 гр. стафиди
50 г обелени бадеми
1 яйце за намазване
щипка сол

Начин на приготвяне

recepta velikdenski kozunak konci

1. Рецепта за Великденски козунак на конци започва с размиването на маята в малко прясно мляко, брашно и 1 с. л. захар.
2. Нужно е да се остави да шупне за 5-8 минути.
3. Разбийте шестте яйца със захарта, прибавете затопленото мляко и ванилиите.
4. Направете кладенче в брашното и изсипете яйчената смес, настърганата кора от лимон, лимоновия сок, солта и маята.
5. Време е да прибавите разтопеното масло и можете да започвате да месите.
6. Готовото тесто от рецепта за Великденски козунак на конци се оставя на топло, за да втаса.
7. Разделете втасалото тесто на три топки, като едната топка се омесва със стафидите.
8. Сплетете на плитка трите топки.
9. Оплетеният Великденски козунак се оставя да втаса до удвояване на обема.
10. Намажете втасалия козунак с разбитото яйце, поръсете със захар и се украсете с бадемите.
11. Загрейте фурната на 180 С.
12. Печете 50 минути или до готовност.

Приятен апетит!

Може да харесате и..


Реклама