Рецепти

Какво да сготвя за вечеря – 3 интересни идеи

какво да сготвя за вечеря

Какво да сготвя за вечеря – 3 интересни рецепти с идеи.

Всяка домакиня си задава въпроса Какво да сготвя за вечеря поне веднъж седмично. Намирането на питателни и вкусни рецепти за вечеря понякога се оказва по-трудно, отколкото изглежда на пръв поглед, защото от една страна вече сте готвили какво ли не, а от друга трябва да се съобразявате с вкусовите предпочитания на всички у дома. Е, тези идеи за вечеря едва ли са нещо, което вече сте сервирали на масата, което от една страна ви гарантира оригиналност, а от друга спокойно може да бъде сервирано и в някой скъп ресторант, което от друга страна ви носи допълнителни бонус точки. Така че, ако искате да прекарате една хубава вечер с вкусна храна и много доволни усмивки около вас, не се чудете Какво да сготвим за вечеря и опитайте тези предложения.

Какво да сготвя за вечеря – 3 интересни идеи

Какво да сготвя за вечеря – Говеждо с кресон по виетнамски

какво да сготвя за вечеря

Говеждото месо съдържа белтъчини, както и голямо количество натрий и калий. В състава му влизат голям брой минерални вещества – желязо, тиамин, цинк, холин, фосфор, магнезий, манган, мед, селен, както и  витамини – В6, В12,Е и К. Кресонът е култивирано растение, което все по-често намира място в кулинарията. Листата му са богати на полезни за здравето вещества като Витамин К, витамин С,  Витамин А, витамини от група Вжелязо, калций, йод, манган, фитонутриенти като изотиоцианат и антиоксиданти. Сами разбирате, защо ви препоръчваме тази идея за вечеря – защото е здравословна, питателна и не на последно място добре изглеждаща. Подготовката за тази вкусна вечеря ще ви отнеме около 2 часа и 10 минути заради кисненето на месото в марината, а готвенето – само 10 минути.

Необходими продукти за 4 порции:

500 грама говеждо месо, нарязано на ленти

За марината:

2 супени лъжици нарязан чесън
1 чаена лъжичка бяла захар
1 чаена лъжичка сол
1/4 чаена лъжица прясно смлян черен пипер
2 супени лъжици растително олио или олио от рапица

За соса:

1/4 чаша оризов оцет
2 супени лъжици бяла захар
1/4 чаша вода
5 супени лъжици соев сос
1 супена лъжица сос от риба

За пържене:

2 супени лъжици олио за готвене
2 стръка зелен лук, нарязани https://www.acheterviagrafr24.com/generic-viagra/ на парчета (зелената част само)
1/2 малка глава лук, тънко нарязан (червен или жълт лук)
1 супена лъжица царевично нишесте смесено с 1 супена лъжица вода

За сос за топене:

Сок от 1 лайм
1/2 чаена лъжичка кошер сол (или 1/4 чаена лъжица сол)
1/8 чаена лъжица прясно смлян черен пипер

За сервиране:

настъргана кора от лайм

1 връзка пресен кресон

Инструкции за приготвяне:

какво да сготвя за вечеря

Комбинирайте говеждото месо със съставките за  марината и разбъркайте, за да се покрие добре от всички страни. Покрийте купата с капак или домакинско фолио и съхранявайте в хладилника за 2 часа.
Направете соса, като смесите и разбъркате заедно всички съставки за него. Заделете на страна. Ако ще сервирате месото с ориз, започнете готвенето му около 15 минути, преди да започнете да готвите говеждото. Нарежете всички видове лук и го  оставете настрана.
Загрейте 1 супена лъжица от маслото в тиган на средно-висока температура, докато стане много горещо. Добавете 1/2 от говеждото месо, 1/2 от зеления лук и 1/2 от червения лук в тигана в един слой и оставете да се готви в продължение на 2 минути. Обърнете местото оставете и се готви от другата страна за 1 минута. Извадете и пресипете в чиния, след което повторете с другата половина на говеждото месо, зеления и червения лук.
Добавете соса в тигана, като го разклащате, за да покрие месото. Върнете говеждото от чинията обратно в тигана. Гответе, докато сосът закъкри, след това добавете сместа с царевичното нишесте. Продължете да готвите, докато сосът стане горещ и се сгъсти.
За сервиране, поставете малко свеж кресон в чинията. Върху него сложете от горещото говеждо месо. Сервирайте с малко варен ориз и допълнително настъргана кора от лайм и / или сос за потапяне. Сосът ще получите, като смесите всички съставки за него в малка купичка.

Какво да сготвя за вечеря Сьомга със задушени аспержи

какво да сготвя за вечеря

Задушените грах, праз и аспержи са чудесен начин да се насладите на пролетта. За вкусна и бърза идея за вечеря сервирайте  печени филета от сьомга върху задушени в масло грах, пролетни аспержи и праз с чесън и сос с естрагон. Можете да използвате обикновен или див праз в това основно ястие. Подготовката за него ще ви отнеме около 5 минути, а приготвянето – 15 минути. Ето как да си направите 2 порции за вечеря:

Необходими продукти:

1 връзка аспержи с изрязани в долната част стебла
Преснен или замразен едър грах
1/4 чаша (4 супени лъжици) краве масло
1 стрък праз (или една връзка див праз)
2 скилидки чесън
1 чаена лъжичка изсушен естрагон на листа (или сушени листа от мащерка, ако не харесвате естрагон)
1/4 чаша пилешки бульон
Сок от 1/2 лимон
Малко бяло вино, ако ви харесва
Сол и прясно смлян черен пипер
2 филета от сьомга, приготвени по ваше желание (на скара, тиган или печени на фурна)

Инструкции за приготвяне:

какво да сготвя за вечеря

Ако използвате обикновен праз го подгответе, като нарежете на парчета от около 7 см бялата част на праза. След това ги отрежете на половина по дължина, а след това ги нарежете на тънки филийки, за да излезе количество на около 1/3 чаша. Изплакнете го добре и го оставете настрана. Грубо отчупете малко от върха на зелената част на праза и я оставете настрана. При използване на див праз, нарежете на тънки парчета от края на бялата грудка, за да получите общо количество от 1/3 чаша. Грубо отчупете от горната част на листата и оставете настрана.
В същото време разтопете 1/4 до маслото в голям тиган на умерена температура. Добавете бялата част на праза и пържете, като разбърквате често, докато омекне. Добавете чесъна и гответе още 30 секунди. Добавете аспержите, граха, естрагона и пилешкия бульон. Намалете силата на котлона до ниска, покрийте тигана с капак или с парче алуминиево фолио и оставете да къкри за 6-7 минути. След това махнете капака. Добавете лимонов сок и малко вино, ако желаете да използвате в рецептата. Поръсете отгоре с начупения праз и разбъркайте. Овкусете добре със сол и черен пипер. Продължете готвенето, докато аспержите и граха станат меки и нежни и по-голямата част от течността се изпари.
Междувременно сгответе сьомгата на скара, в грил тиган или я изпечете за 12-15 минути на 200 С във фурната.
Преместете зеленчуците в чиния за сервиране. Отгоре сложете сьомгата и сервирайте.

Какво да сготвя за вечеря – Португалски пилешки шишчета

какво да сготвя за вечеря

Бързи, лесни и вкусни за вечеря, тези пилешки шишчета от сочни обезкостени пилешки бутчета, изпечени с португалски подправки на скара или на фурна, сервирани със сос от кориандър и кисело мляко ще подлудят всички от семейството. Подготовката на това основно ястие ще ви отнеме около 20 минути, а приготвянето – 10 минути. Ето как да си направите 3-4 порции от тази лесна вечеря:

Необходими продукти:

За натъркване на месото:

1 супена лъжица пушен червен пипер
1/2 – 1 чаена лъжичка лют червен пипер
2 чаени лъжички пресни листа от риган, ситно нарязани (или 1/2 чаена лъжица сушен риган)
6 скилидки чесън, ситно нарязани
1/2 – 3/4 чаена лъжичка фина морска сол
Прясно смлян черен пипер
2 супени лъжици зехтин екстра върджин

6-8 обезкостени  пилешки бутчета без кожа, почистени от видимата мазнина и нарязани на три части

12 риган клончета, начупени наполовина
2 лимона, нарязани наполовина

За соса:

1 чаша кисело мляко
1/2 чаша магданоз, нарязан
1/2 чаена лъжичка кориандър
1/2 чаена лъжичка фина морска сол
Прясно смлян черен пипер
За гарниране: щипка червен пипер, лют червен пипер или пушен пипер

Инструкции за приготвяне:

какво да сготвя за вечеря

Загрейте на висока степен барбекю грила, грил тигана на печката или горната част на фурната с поставена решетка отгоре. При използване на фурната, поставете на дъното на тавата за печене лист с алуминиево фолио и я оставете настрана.
В голяма купа, смесете заедно червения пипер, лютия червен пипер, ригана, чесъна, солта, черния пипер и маслото. Добавете подготвеното пилешко и разбъркайте добре, за да го покриете от всички страни.
Нанижете месото върху 3 или 4 дълги метални шишчета и пъхнете 3 риган клончета на всеки шиш между пилешките парчета. Внимавайте да не притискате парчетата прекалено плътно едно до друго, така че да се изпекат бързо и равномерно.
Печете пилето на барбекюто в продължение на 3-4 минути от всяка страна, в грил тигана за 4-5 минути от всяка страна или във фурната  в продължение на 5-6 минути от всяка страна (върху алуминиево фолио в тавата за печене) или до готовност. Когато обръщате пилето, поставете лимоновите половинки с нарязаната страна надолу върху скарата или върху грил тигана, а във фурната ги сложете под реотана и  им позволете да се пекат, докато пилето е готово.
В същото време, за да направите соса от кисело мляко с кориандър, поставете киселото мляко, магданоза, кориандъра, солта и черния пипер в малък кухненски робот и пасирайте в продължение на 30 секунди, за да се комбинират.
Сервирайте шишчетата със сос от кисело мляко, изпечени на скара лимони и салата, ако желаете.

Добър апетит!

какво да сготвя за вечеря

 

източник:seasonsandsuppers.ca