Реклама

Коледна торта с червени боровинки

коледна торта

Какво е всяко празненство без сладък десерт за финал? Ето тази Коледна торта определено ще създаде празнично усещане върху трапезата. Вкусът й ще допадне на всички, а красивата декорация от ваша страна ще допълни визуалната наслада.

Реклама


Поставете я на висока стойка и украсете с тематични за повода неща като елхови клонки, боровинки, канелени пръчици и други по желание.

Коледна торта – продукти

коледна торта

За да получите подобна форма на вашата Коледна торта подходяща форма за печене. Ако имате голяма, с вместимост за 12 чаши, тя вероятно ще ви свърши работа, но е добре да се постави лист хартия за печене на дъното й. Ако разполагате с по-малка форма ( за 5-6 чаши), разделете сместа и печете всяка по 45 минути.

Сухата подправка за джинджифилов хляб, която ще се получи от съставките в рецептата ще стане повече, отколкото ще ви бъде нужна за тази торта. Но излишното количество може да съхраните в затворен буркан и да използвате за друг коледен сладкиш или сладки.

За джинджифилова подправка микс:

 – 4 ч.л. канела
– 4 ч.л. джинджифил на прах
– 3 ч. л. прясно смлян кардамон
– 3 ч. л. прясно смлян карамфил

За тортата:

 – 3 3/4 чаши (540 гр) брашно
– 2 ч.л. сода за хляб
– 1/4 ч.л. сол
– 3 с.л. джинджифилова  подправка микс
– 1 ч.л.  портокалова кора (може да се пропусне)
– 4 големи яйца
– 1 1/4 чаша (240 гр) светла мусковадо захар (или светло кафява захар)
– 3/4 чаша + 1 1/2 супена лъжица (200 мл) тръстиков сироп
– 250 гр краве масло
– 3/4 чаша + 1 1/2 супена лъжица (200 мл) сметана (около 35-40% масленост)
– 1 1/4 чаша (300 мл) прясно мляко
– 1 чаша (150 гр.) замразени червени боровинки

За глазурата:

 – 2/3 чаша (90 гр) пудра захар
– 1 1/2 супени лъжици прясно мляко

Инструкции за приготвяне:

коледна торта

  1. В малък буркан смесете сухите подправки за джинджифиловия микс.
  2. Загрейте фурната на  175°C. Подгответе си тавата за печене, като я подмажете и поръсите с брашно или поставете внимателно лист пергаментова хартия.
  3. Смесете брашното, содата, солта, 3 с.л. джинджифилова подправка и портокалова кора в купа и оставете на страна.
  4. Разбийте яйцата със захарта за 3-4 минути, докато се получи светла и пухкава смес. Прибавете сиропа и отново разбъркайте добре.
  5. В тенджерка разтопете маслото и прибавете към него млякото и сметаната.
  6. Прибавете сухите подправки и маслената смес към яйчената и разбъркайте добре.
  7. Накрая сложете боровинките и изсипете тестото във формичката за тортата. Печете 55-65 отдолу на фурната, но проверявайте периодично да не потъмнее горния пласт твърде бързо. Ако забележите това, покрийте отгоре с лист хартия за печене или алуминиево фолио.
  8. Оставете формата да се охлади за 15 минути, след като я извадите от фурната, а след това поставете тортата върху решетка, за да се охлади напълно.
  9. Направете глазурата, като смесите млякото и захарта в малка купичка. Излейте я равномерно върху охладената торта.

Може да харесате и..


Реклама