Реклама

Коледна трапеза – идеи за предястие, основно и десерт

коледна трапеза

Готвенето на ястия и предястия, дори десерти, за коледна трапеза е едно от най-вълнуващите неща за повечето домакини по света по време на този красив християнски празник.

Реклама


До 00:00 часа на 24-ти срещу 25.12., според традицията не се яде месо, но след това можете да си похапнете. Ако сте постили, предполагам ще сте любопитни да опитате едно леко и разяждащо предястие, каквото ще ви представим в следващите редове. Избрали сме да ви дадем рецепти още и за основно ястие, както и за десерт, за да е напълно готова трапезата ви.

Предястие за Коледна трапеза – руло от салам и крема сирене върху крекер

коледна трапеза

Необходими продукти за рулото:

250 грама деликатесен твърд салам (колкото по-тънко е нарязан, по-добре)
250 грама крема сирене на стайна температура
1/2 зелени чушки, нарязани на тънко
солени бисквитки или крекери

Начин на приготвяне:

1. Поставете парче от найлоново фолио върху чиста повърхност.
2. Поставете крема сиренето върху него и го покрийте с фолио отгоре, което е със същия размер.
3. Разточете крема сиренето.
4. Премахнете горния слой на фолиото и разпределете салама върху мекото сирене, докато го покриете напълно.
5. Леко натиснете салама, за да го залепите.
6. Намажете с отще един слой крема сирене.
7. Разпределете тънко нарязаните чушки.
8. Поставете друго найлоново фолио и внимателно оформете руло от салама и сиренето, така че салама да бъде отгоре.
9. Замразете най-малко за 4 до 6 часа или за една нощ.
10. Нарежете на филийки рулото.
11. Разпределете нарязаните парчета от рулото върху солените бисквити или крекери, с които разполагате.

Основно ястие за Коледна трапеза – запечена шунка

коледна трапеза

Необходими продукти:

3 кг шунка (за предпочитане от бут)
2 супени лъжици копър
2 супени лъжици кориандър
1 чаена лъжичка черен пипер на зърна
1 ч.ч. кайсии от консерва

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 180° С.
2. Нарежете шунката на парчета (дебели около 1 пръст) и я поставете в тава за печене. Покрийте я с фолио и печете в продължение на 40 минути.
3. През това време нарежете копъра и кориандъра. Разбъркайте ги в отделен съд заедно с черния пипер и кайсиите за да се образува глазура.
4. С помощта на четка намажете месото с 1/4 чаша от глазурата и го оставете да се пече непокрито за 20 минути. След това го намажете с още 1/4 чаша от глазурата за още 15 до 20 минути. Когато е готово месото, извадете го и го сервирайте залято с останалата 1/2 чаша от глазурата.

Десерт за Коледна трапеза – кейк с карамелена заливка

коледна трапеза

Необходими продукти:

1 3/4 чаши нарязани фурми, без костилка
1 чаена лъжичка сода за хляб
3/4 чаша вряща вода
1 1/8 чаши брашно
3/4 чаша кафява захар
1/3 чаша масло
2/3 чаша кондензирано мляко
3/4 чаша бяла захар
2 яйца, разбити
1 чаена лъжичка ванилия

Начин на приготвяне:

1. Загрейте фурната до 180 градуса. Намажете с мазнина квадратна тава за сладкиши.
2. В малка купа смесете фурмите и содата. Налейте достатъчно вряща вода, за да се покрият фурмите и ги покрийте.
3. Разбийте 1/3 чаша масло с бялата захар. След това добавете и яйцата докато се съчетаят добре.
4. Добавете брашното сместа с фурмите (заедно с водата, в която са киснали). Разбъркайте ги добре, Изсипете тестото в подготвената тавичка.
5. Печете във фурна за 30 до 40 минути. След това извадете и оставете да се охлади леко. През това време пригответе соса.
За карамеления сос: В малка тенджера смесете кафява захар, 1/3 чаша масло и кондензирано мляко. Бъркайте на средна температура докато заври. Намалете температурата и оставете да къкри в продължение на 5 минути, като разбърквате от време на време. Сваля се от огъня и се разбърква с ванилията. Изсипете част от соса върху отделните порции преди сервиране.

Може да харесате и..


Реклама